Cover image
Politiek

Fout van 135 miljoen euro in rapport over kostprijs sluiting kerncentrales

Er is een grote fout gesloten in het rapport van Gents professor Johan Albrecht. Die had van de regering de opdracht gekregen om de financiële implicaties van een kernstap te berekenen. Albrecht plaatste echter een nul te weinig, waardoor hij 135 miljoen euro ernaast rekende. Dat bevestigt ook het kabinet van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).

De Gentse professor Johan Albrecht staat in voor de financiële implicaties van het Energiepact te berekenen. Hij zou daar volgens minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) 17.000 euro voor krijgen. Hij brengt twee scenario’s naar voor: kerncentrales sluiten en vervangen door gascentrales of twee nucleaire reactoren langer operatief te houden. N-VA lijkt voorstander te zijn van het tweede scenario.

Maar in het rapport staat 15 miljoen euro gepubliceerd volgens de Franstalige krant Le Soir. Dat is een vergissing, want de kostprijs van de twee scenario’s zou op 150 miljoen euro uitkomen in plaats van 15 miljoen euro. Marghem heeft de fout bevestigd, maar Albrecht heeft nog niet gereageerd. 

Lees meer