Cover image

© epa

Politiek

Nieuw rapport lost dilemma niet op: kerncentrales sluiten nog altijd niet voor morgen

De federale regering moet de knoop doorhakken over de kerncentrales: definitief sluiten of toch twee centrales open houden? Twee nieuwe rapporten over de kostprijs van de sluiting van de centrales hebben niet echt uitsluitsel gegeven. Want de berekening is zo complex dat voor- en tegenstanders er elk hun interpretatie aan kunnen geven. Premier Charles Michel (MR) moet er nu een politiek akkoord uit sleuren. Hij geeft zichzelf vooral veel extra tijd. 

Het lijkt alsof minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) haar partners in de meerderheid het leven zuur maken . Het was Marghem die tegen de afspraken in ging en liet onderzoeken of er nieuwe centrales moesten bijkomen. En het was ook zij die het nieuwste rapport liet lekken en er meteen een communicatie-handleiding bijstak. Dit zorgde voor grote ergernissen bij N-VA en Open Vld, die beide belangen hebben in het dossier.

Als we alles kort samenvatten wil de N-VA niet weten van een drastische sluiting, twee centrales moeten openblijven en is er Open Vld, met hun Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein als voortrekker, die nu absoluut de kerncentrales willen sluiten, via een sluitend Energiepact. Het was de partij van Bart De Wever die helderheid vroeg over de exacte kostprijs van die sluiting. Nu zijn er twee rapporten tegelijk klaar: eentje van de Gentse professor Johan Albrecht en een ander van het Planbureau. Veel cijfers, maar nog altijd geen duidelijk antwoord.

Prijzen voor grote spelers wel fors omhoog

Marghem zelf spinde overal eerst het cijfer van 15 euro extra per jaar per gezin. Het gaat om de kostprijs van de nieuwe nodige gascentrales. Maar toen eindelijk het rapport zelf werd vrijgegeven, zette de N-VA meteen de mogelijke 900 miljoen euro per jaar extra in de markt. In dat scenario zijn de gasprijzen wel veel forser, maar het bedrag staat wel degelijk ook in het rapport.

Het zijn dus cijfers waar iedereen mee weg kan en de prijs hangt samen met toekomstige kost van dat gas, maar dat kan niemand voorspellen. Langs de andere kant, als de twee centrales toch openblijven, moet er rekening gehouden worden dat groene stroom minder kans krijgt en dat zoiets kost ook geld. 

Uiteindelijk verandert helemaal niks aan de politieke discussie die de regering Michel moet hebben tussen haar coalitiepartners. Willen ze die centrales dicht of niet? N-VA voelt zich daarbij wel bijzonder doorzichtig onder druk gezet door Marghem en is niet van plan nu snel z'n bocht te nemen. Premier Charles Michel (MR) sprak van een akkoord tegen het einde van het jaar, waarmee bijzonder veel extra tijd gekocht wordt.

Lees meer