Cover image

© istock

Science

Steenkoud in Europa, absurd warm in noordpoolgebied. Wat is er aan de hand?

Deze week noteerden ze in 's werelds meest noordelijke weerstation, Cape Morris Jesup in het noorden van Groenland, meer dan 24 uur aan positieve temperaturen. Dat terwijl het daar minstens 20 à 30 graden zou moeten vriezen: het is daar pal arctische winter, nog steeds de klok rond donker. Het is niet de eerste keer de jongste jaren. Wat is er aan de hand?

Het noordpoolgebied bevat abnormale temperaturen: tussen 20 en 30 graden warmer. De opwarming van de aarde lijkt daar zichtbaarder en sneller te zijn. Deze week noteerden ze in 's werelds meest noordelijke weerstation, Cape Morris Jesup in het noorden van Groenland, meer dan 24 uur aan positieve temperaturen.

Deze drastische verandering heeft uiteraard ernstige gevolgen. Door de extreme temperaturen is een derde van het ijs in de Beringzee aan Alaska’s Westkust gesmolten en dat in één week tijd. Hierdoor dreigen hele kustdorpen te verdwijnen. 

Normale temperaturen 

Aan de noordpool gaat het dit weekend dan ook niet vriezen. Deze verwarmingstemperaturen zijn volgens een analyse van Climate Central normaal geworden. Door het weinige zeeijs is het namelijk makkelijker voor weersystemen om warmte naar de polen te sturen. En dat is precies wat wetenschappers jarenlang hebben voorspeld. 

Deze kaart zegt alles:

Lees meer