Cover image

© epa

Science

De grote klimaatfail: twee jaar na Parijs zijn we weer meer aan het uitstoten

analysePolitici falen compleet om ook maar iets te doen om de catastrofale gevolgen van de klimaatverandering voor de mensheid af te wenden. Integendeel, we zijn sinds het klimaatakkoord dat werd gesloten in Parijs twee jaar geleden gewoon meer broeikasgassen aan het uitstoten in plaats van minder, en niks wijst erop dat daar verandering in komt. 

We vervuilen steeds meer onze planeet in plaats van het te beschermen. Vooral houtkachels zijn de grote boosdoeners. Houtverbranding is vervuilender dan industriële verbranding. Toch is Europa erin geslaagd de grootste onzin de verspreiden: hout- en pelletkachels zouden hernieuwbare energie leveren. Het lijkt erop dat er in de 195 landen die het klimaatakkoord ondertekenden, geen nuttige stappen wordt ondernomen.

Twee jaar na het klimaatakkoord van Parijs stoten we opnieuw en meer koolstofdioxide uit. De landen hebben het steeds moeilijker om de doelen die in Parijs werden gesteld, te realiseren. Ook al wordt hernieuwbare energie goedkoper en produceren autofabrikanten accu-aangedreven en efficiëntere auto’s. Politici relativeren de problematiek en zeggen dat er nog steeds tijd is om duurzamer te worden. Maar op de VN-klimaatbijeenkomst in Polen zullen landen verplicht worden de feiten onder ogen te zien. 

Onderstaande tabel toont aan hoe slecht we er voor staan:

Lees meer