Cover image

© iStock

Travel & Food

Op deze 7 plaatsen leven mensen het langst en gelukkigst

Over heel de wereld worden mensen gemiddeld 71,4 jaar oud. Maar blijkbaar leven mensen in bepaalde regio's, namelijk in de 'Blue Zones', langer, gezonder en ook nog eens gelukkiger. Hier moet je dus naartoe als langer en beter wil leven.

1. Sardinië in Italië

© iStock

Volgens experten Gianni Pes en Michel Poulain, die de 'Blue Zones' hebben onderzocht, zouden een goede levensstijl, gezond eten en sociaal contact kunnen zorgen voor een lang en mooi leven. Ook in Sardinië komen deze kenmerken wel voor bij de bevolking.

Naast een plantaardig dieet, dagelijkse fysieke activiteit en veel sociaal contact zou genetica er ook heel wat mee te maken hebben in deze regio. Blijkbaar zou een bepaald gen, dat gekoppeld is aan langere levensduur, al generaties lang worden doorgegeven.  

2. Okinawa in Japan

© iStock

De mooie regio is blijkbaar niet de enige reden waarom de lokale bevolking zo gelukkig is. Verschillende 'blauwe zones' hebben één ding gemeenschappelijk: familiale banden. En dat is ook erg belangrijk in de Japanse cultuur, hier in Okinawa.

De sociale ondersteuningen in het gebied zorgen ook voor minder mentale stress die het gezond gedrag weer verbetert. En wat merken we dan? Heel veel mensen die gelukkig oud worden in deze regio. Het is zelfs een cultuur met de langstlevende vrouwen ter wereld die vaak meer dan 100 kaarsjes mogen uitblazen. 

3. Nicoya in Costa Rica

© iStock

Heel wat mensen in de zogenaamde blauwe zones vermijden verwerkt voedsel. Dat geldt ook voor de inwoners van Nicoya die zelf hun eigen voedsel produceren en kiezen voor een plantaardige en voedzaam dieet.

Daarnaast staan deze mensen mentaal sterk in hun schoenen en zijn ze ook nog eens spiritueel ingesteld. Deze combinatie is hen duidelijk gunstig, want ze bereiken vaak de leeftijd van 90 jaar en ouder met een glimlach op hun gezicht.

4. Ikaria in Griekenland

© iStock

Mensen uit Ikaria hebben een eilandtrots in hun roots waardoor ze zich elke dag heel gelukkig voelen. Die trots combineren ze dan met het typische mediterraanse: laat gaan slapen, dagelijkse dutjes en gezond eten. En dat zorgt alleen maar voor positiviteit.

Het mediterrane dieet van de regio volgen deze mensen ook altijd heel strikt en zonder moeite. Ze eten dagelijks veel fruit, groenten, bonen, volle granen, aardappelen en olijfolie.

Door de combinatie van al deze elementen worden de mensen uit Ikaria vaak ouder dan 90 jaar en krijgen ze weinig te maken met dementie of andere chronische ziektes.

5. Loma Linda in Californië in de Verenigde Staten

© iStock

In de Verenigde Staten bevindt zich ook een blauwe zone, maar het is wel een opmerkelijke. Het gaat namelijk om een gemeenschap van de kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten die blijkbaar lang, goed en gezond leeft. Dat heeft waarschijnlijk veel te maken met hun geloof en principes. Zo leggen ze bijvoorbeeld een nadruk op de gemeenschap en naleving van de sabbat, een dag van rust.

Daarnaast vermijden veel van hen het eten van vlees en kiezen ze eerder voor vegetarisch eten, volle granen en noten.

6. Öland, Zuid-Småland en Noord-Oost-Skåne in Zweden

© iStock

Ook hier heeft een traditionele levensstijl veel te maken met het lang en goed leven van de bevolking. Zweden heeft ook nog enkele voordelen van de moderniteit waardoor welvaart en medische zorg ook sterk staat.

In het zuiden van Zweden kiezen inwoners ook vaak voor lokaal geproduceerde voeding en smaakt vette vis zoals zalm en haring, volle granen, bessen, erwten, haver, yoghurt en wortelgroenten wel eens bij deze mensen.  

7. Acciaroli in Italië

© iStock

Ook de Italiaanse plaats Acciaroli staat bekend als een blauwe zone. Blijkbaar zijn zelfs de cognitieve vermogens van honderdjarigen nog erg sterk vertonen ze bijna geen tekens van dementie of Alzheimer. Daarnaast hebben de mensen die ouder zijn dan 90 ook geen nood aan een wandelstok, gehoorapparaat of bril. 

Lees meer