Cover image

© iStock

Economie

17 procent van Belgen is 'workaholic'

Het laatste onderzoek van Securex toont aan dat de relatie tussen Belgen en hun werk niet helemaal goed zit. Zo is bijna één op vijf Belgen (17%) verslaafd aan hun job. Zowel de workaholics zelf als hun werkgevers ervaren erg veel nadelen van hun hoge werkritme en hun dwang om te werken.

Uit een onderzoek van Securex blijkt dat 17 procent van de Belgen een workaholic is, maar dat betekent niet dat die mensen meer gemotiveerd zijn om te gaan werken, zegt Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex.

"Ze zijn wel anders gemotiveerd. En omdat hun motivatie uit gaat van het negatieve gevoel dat ze ‘moeten’ werken, zijn hun prestaties van mindere kwaliteit." De gevolgen van werkverslaving kunnen invloed hebben zowel thuis als op het werk. Securex heeft bij 1.552 Belgische werknemers onderzoek gevoerd.

Er kunnen vier soorten werknemers onderscheiden worden: 'workaholics', 'gewone', 'dwangmatige' en 'harde' werkers. Werknemers scoren zichzelf op de twee dimensies van werkverslaving: hard en dwangmatig werken. Ze ervaren meer stress en hebben meer kans op een burn-out. Ruim 66 procent van de workaholics zegt een negatieve invloed te ervaren op zijn gezondheid. Ten slotte hebben dagen ze minder op sociale evenementen op zoals familiefeestjes, etentjes en hobby’s. 

De resultaten van het onderzoek volgens soort werknemer:

Lees meer