Cover image

© iStock

Tech

Facebook patenteert technologie die voorspelt hoeveel gebruikers verdienen

Facebook weet waar je bent, met wie en wat je koopt, maar willen we ook dat de techreus weet hoeveel we verdienen? Die technologie zou al bestaan en Facebook patenteerde ze twee jaar geleden al. Of ze het algoritme ook effectief zullen gebruiken, is niet duidelijk, maar dat de app een steeds grotere vat heeft op zijn product, de gebruikers, is dat wel.

Facebook weet veel over ons: het algoritme achter 's werelds grootste sociale netwerk kan je gezicht en dat van je vrienden herkennen, waar je exact bent en het weet wat je graag koopt. Handige info voor adverteerders, maar zou het niet nog handiger zijn als ze ook meteen wisten wat je verdiende? Zo krijg je ook nooit meer een gadget aangeboden dat zelfs met korting volstrekt onbetaalbaar is.

Gepatenteerd algoritme

Klinkt bizar? Het is nochtans geen sciencefiction: in juli 2016 verkreeg Facebook een patent op technologie, een algoritme dat jouw inkomen en bezit kan voorspellen. Dat raakte nu pas bekend, maar de technologie bestaat dus, in theorie tenminste, al. Hoe werkt het? In essentie bestaat het algoritme uit twee delen: het eerste is een vragenlijst, het andere gedeelte kijkt naar jouw online gedrag. Daar komt dan een resultaat uit.

Uiteraard zal Facebook niet tot in detail weten wat je verdient: dat blijft een berekende gok, maar een bredere categorie raden, zal wellicht niet zo moeilijk zijn. Als je nu al schrikt van de accuraatheid van je reclame, wat geeft dat dan als Facebook info verwerkt over de apparaten die je gebruikt, hoeveel familie je hebt, hoe vaak je online bent en waar je op vakantie gaat?

Toepassing

Facebook zelf heeft al gereageerd op het patent: zij beweren dat de toepassing van het algoritme er mogelijk helemaal niet komt. "We vragen vaak patenten aan voor technologie die we nooit gebruiken, en patenten moeten dus ook niet gezien worden als een indicatie van onze toekomstplannen." Wat niet hetzelfde is als zeggen dat ze de technologie niet zullen gebruiken.

Uiteraard zou zo'n voorspellend algoritme een goudmijn kunnen zijn voor Facebook: hoe gedetailleerder Facebook reclame kan targeten, hoe meer adverteerders ze aantrekken en hoe mooier het prijskaartje. Het patent werd toegekend in 2016, momenteel is er nog geen indicatie dat het ook al werd toegepast, maar dat kan natuurlijk nog komen.