Cover image

© Getty

Lifestyle

Korting op café als je smartphone uitzet?

Stel dat je op café een fikse korting zou krijgen op voorwaarde dat je je smartphone niet gebruikt. De Engelse pub heeft het idee gelanceerd en houdt elke maandag een dag zonder gsm. In ruil betalen klanten 25 procent minder. Initiatieven zoals dit bewijzen hoezeer we verslaafd zijn geraakt aan onze smartphones.

Ooit was er een tij dat je op restaurant of café een goed gesprek had. Obers Mark Finley en Jade Darlington van de pub The Fat Boar in Wrexham, ten zuiden van Liverpool, willen die tijd in hun zaak graag terugbrengen. Ze zoeken naar manieren om hun klanten te overtuigen hun gsm links te laten liggen tijdens hun bezoek. Daarom bieden ze 25 procent korting aan voor iedereen die z'n gsm bij het betreden van de zaak uitzet.

Afleiding

Om zeker te zijn dat niemand in de verleiding wordt gebracht om toch naar z'n toestel te grijpen, worden ze in dozen op tafel opgesloten, en de obers houden de sleutels bij tot wanneer je vertrekt. "Telefoons zijn vaak een bron van afleiding en verhinderen ons om met vrienden of familie aan tafel een goed gesprek te voeren", zegt Rich Watkin, baas van de pub. Iedere maandag houden ze daarom 'Mobile Free Monday'.

Volgens The Telegraph is het idee bij de buurtbewoners alvast goed onthaald. Al zijn er soms toch een paar die hun twijfels hebben. Ze vragen zich af hoe ze dan foto's van hun eten moeten delen op de sociale media. En ben je er wel geweest als je niet hebt ingecheckt?

Verslaving

Het feit dat zo'n initiatief het nieuws haalt zegt natuurlijk veel over onze verslaving aan smartphones. In 2017 zouden de Britten gemiddeld twee uur per dag met hun smartphone bezig geweest zijn. In Frankrijk kunnen we 84 procent van de 15- tot 25-jarigen verslaafd noemen. En in België weten we dat we gemiddeld 34 keer per dag onze smartphone gebruiken.

De absolute kampioenen zijn de Brazilianen. Daar staren ze vijf uur per dag naar het scherm van hun smartphone.

"We voelen een zekere druk om voortdurend mails te beantwoorden, de sociale media te checken, en sms'en of andere berichten te lezen", zegt Jade Darlington van de pub. "Als we iets kunnen doen om mensen aan te moedigen hun telefoon minder te gebruiken, dan vind ik dat een goede zaak."

Lees meer