Cover image
Witte Huis-topadviseur Jared Kushner

© EPA

Politiek

Trumps rechterhand Kushner krijgt geen toegang meer tot uiterst geheime informatie

Jared Kushner, Trumps schoonzoon en topadviseur, krijgt niet langer toegang tot extreem geheime informatie en dossiers van het Witte Huis. Kushner had enkel tijdelijk inzagerecht, omdat hij zakelijke en persoonlijke relaties onderhoudt met Mexicanen, Chinezen, Israëlieten en inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten. Witte Huis-stafchef John Kelly wil nu een striktere regelgeving invoeren rond geheime informatie.

Jared Kushner is niet enkel de echtgenoot van Ivanka Trump, maar ook één van de belangrijkste adviseurs van president Trump. Tot nu toe had hij toegang tot vertrouwelijke informatie van het Witte Huis, maar dat is nu stopgezet.

Hij had onder andere inzage in de Daily Brief aan de president. Dat is de dagelijkse, geheime briefing aan Trump van de inlichtingendiensten. Het ging om informatie van het geheime 'SCI'-level. Dat melden de nieuwssite Politico en de Britse openbare omroep BBC. Ook persbureau Reuters bevestigt het nieuws.

Het was de stafchef John Kelly die beslist heeft de toegang te ontzeggen. Er wordt namelijk gevreesd dat Kushner gemanipuleerd zou worden vanuit Mexico, China, de Verenigde Arabische Emiraten en Israël. Eerder had hij ook al gegevens achtergehouden over zijn contacten in het buitenland en over zijn zaken als makelaar. Trump liet weten dat hij zich niet moeit met de situatie. 

Lees meer