Cover image

© youtube

Economie

Zakenman, die loog bitcoin uitgevonden te hebben, aangeklaagd voor 5 miljard

De Australische zakenman en computerwetenschapper Craig Wright wordt voor miljarden dollars aangeklaagd. Zo zou hij voor minstens 5 miljard dollar aan cryptocurrency ontfutseld hebben uit het portfolio van zijn overleden zakenpartner Dave Kleiman. In het verleden beweerde Wright als valselijk dat hij onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto bitcoin uitgevonden had.

Volgens de nieuwswebsite Finance Magnates zou de Australische Craig Wright documenten vervalst hebben om toegang te krijgen tot cryptomunten van zijn overleden zakenpartner in 2013 Dave Kleiman. Beiden waren partners in de ontwikkeling van de bitcoin. Wright beweerde dat hij de uitvinder was van de cryptomunt onder de naam Satoshi Nakamoto. Uiteindelijk gaf hij toe dat dat een leugen was.

Wright zou meer dan 1,1 miljoen stuks aan bitcoins weggesluisd hebben naar trustfondsen op de Seychellen, in Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Deze waren meer dan 11 miljard dollar waard. De aanklacht werd op 14 februari ingediend bij een Amerikaanse rechtbank in Florida door Ira Kleiman, de broer van Dave Kleiman. Het precieze aantal bitcoins dat toebehoort aan Kleiman zou een bedrag hebben van 5 miljard dollar. 

De echte Satoshi Nakamoto is niet bekend. 

Lees meer