Cover image

© iStock

Science

Baanbrekend inzicht in ontstaan universum: signalen van eerste sterren ooit geregistreerd

Onderzoekers hebben signalen van de eerste sterren ooit kunnen registreren. Dat betekent dat we meer inzicht krijgen in het ontstaan van het universum en van de sterren en in dark matter of donkere materie. Tot nu toe was het nooit mogelijk om dark matter te detecteren vanop aarde.

Onderzoekers van de Arizona State University (ASU) in het wetenschappelijke blad Nature hebben voor het eerst sterren geregistreerd. De sterren zouden ongeveer 180 miljoen jaar na de oerknal ontstaan zijn. Makkelijk was het niet, maar de onderzoekers zijn erin geslaagd de zwakke signalen in een klein observatorium op te pikken.

"Het is een grote technische uitdaging om (dit signaal, red.) te detecteren", zegt Peter Kurczynski van de National Science Foundation die het onderzoek gedeeltelijk financierde.

"Bronnen van ruis kunnen wel 10.000 keer duidelijker zijn dan het signaal. Het is alsof je in het midden van een orkaan zit en probeert om het flappen van de vleugels van een kolibrie te horen." Verder hebben de onderzoekers ook geconcludeerd dat gas in het universum 180 miljoen jaar geleden veel kouder was dan we dachten. Dat komt mogelijk doordat gewone materie en donkere materie op elkaar inwerkte en op die manier energie verloor. 

Lees meer