Cover image

© google

Tech

Gewaagde zet van Google: besturingssysteem Android Go aan voordeelprijs met aangepaste apps

Een nieuwe versie van Android lokt normaal veel aandacht van de techwereld. Ook de ‘Android Oreo, Go edition’ beschikt over nieuwe features en er zijn reeks veranderingen in het design doorgevoerd. Toch werd de release van Android Go deze week overschaduwd door die van de Samsung Galaxy S9.

De ‘Android Oreo, Go edition’ deed deze week zijn plechtige intrede in smartphoneland. Android Go is ontwikkeld voor smartphones die beschikken over “entry level hardware”. Het gaat dus vooral om toestellen met één gigabyte aan RAM, weinig opslagruimte en tragere processors. Android Go neemt ongeveer de helft van de opslagruimte in van zijn grote broer Android 8.1. Zo neemt Android Go amper 3GB in. Erg handig als je een smartphone hebt van bijvoorbeeld amper 8 GB.

Speciale Go-apps

Ook beschikt Android Go over eigen apps, zoals Maps Go en Gmail Go, om efficiënter met computerkracht en mobiele data om te springen. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog YouTube Go. De app geeft je drie kwaliteitsopties om video’s te streamen: basic, standard en high. YouTube Go laat je weten hoeveel dat een filmpje zal innemen en dat kan voor veel gebruikers erg nuttig zijn.

Google heeft in de Play Store ook een special sectie toegevoegd voor Android Go-gebruikers. Daarin zijn apps beschikbaar, die niet teveel ruimte innemen. Het gaat tot nu toe helaas om een beperkt aantal apps, maar het is een begin.

Android is al het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld, maar het moederbedrijf Google hoopt vooral op de “emerging markets” in de derde wereld in te spelen. Android Go komt ook naar ons land.

Zes toestellen

De zes smartphones, die op Android Go zullen werken, zullen rond de 100 euro kosten. Dat is dan ook meteen de reden waarom de release van Android Go zo weinig persaandacht gekregen heeft. De GSM’s zijn de Nokia 1, de 1X van Alcatel, de Tempo Go van ZTE, de Z50 van Lava, de Bharat Go van Micromax en de GM 8 Go van General Mobile.

Die laatste beschikt over de meest geavanceerde features. Zo heeft de GM 8 Go een groter en scherper scherm en werkt die een pak sneller dan de andere toestellen. Vanzelfsprekend is het nieuwe toestel van GM ook het duurste uit de reeks.

De Nokia 1 ligt qua performance en features ergens in het midden. Critici stellen dat het scherm nogal mat en niet erg levendig is en dat ook de camera maar gewoontjes is. De smartphone zal zo'n 70 euro kosten.

De Alcatel 1X kost ongeveer 100 euro, heeft een verrassend groot 5,3 inch scherm (480 x 960 pixels) en 8 en 5 megapixel camera’s.

Prestaties afhankelijk van smartphone

Ook bij Android Go variëren de prestaties erg sterk van smartphone tot smartphone. Dat hangt af van de hardware van de telefoonfabrikanten en hoe die smartphone produceren. Fabrikanten kunnen ook het design van de interface optimaliseren, wat de prestaties van het toestel dan weer vertraagt.

Ook kunnen ze ervoor kiezen om op hun nieuwe smartphones automatisch extra apps te ‘preinstallen’. Dat kan erg handig zijn voor sommige gebruikers, maar het neemt natuurlijk ook plaats in. Google verbiedt geen van bovenstaande praktijken.

Succes niet zeker

Of Android Go uiteindelijk (bij ons) een hit wordt, valt nog af te wachten. Zo is dit niet de eerste keer dat Google probeerde te scoren met budgetvriendelijke bestuurssystemen. Enkele jaren geleden werd Android One nog op de markt gebracht. Het was de bedoeling van Google om smartphonefabrikanten te helpen om budgetvriendelijke toestellen op de markt te brengen, die toch behoorlijk zouden werken met Android. Heel wat bedrijven vonden Android One echter maar niets en het bestuurssysteem stierf een stille, eenzame dood.

De grootste fout van Google: het wou het probleem van de prestaties van budgetvriendelijke smartphones aanpakken door smartphone bedrijven te helpen met het selecteren van goede hardware om Android One mee te gebruiken. Nu hebben ze bij Google door dat je dat selectieproces beter aan de smartphonebedrijven zelf overlaat. Google probeert het probleem nu zo optimaal mogelijk op te lossen door softwareontwikkeling.

Lees meer