Cover image

© epa

Politiek

Puigdemont schuift onmogelijke opvolger naar voor als president Catalonië

In een videoboodschap zegt Carles Puigdemont nu "tijdelijk een stap opzij te doen". Hij schuift de separatist Jordi Sanchez naar voren om het regiobestuur in Catalonië te gaan leiden. Maar die zit in de gevangenis.

Carles Puigdemont trekt zich terug als kandidaat-regiopresident van Catalonië. Dat kondigde hij aan in een videoboodschap. Nu schuift hij Jordi Sanchez naar voor als zijn opvolger en dat doet een paar wenkbrauwen fronsen. Sanchez zit namelijk in de gevangenis voor het mede-organiseren van het referendum in oktober in Madrid. Hij leidt de Assemblea Nacional Catalana (ANC), een organisatie die zich inzet voor de onafhankelijkheid van de regio.

Puigdemont wil in Brussel een Republikeinse raad oprichten dat ervoor moet zorgen dat Catalonië onafhankelijk wordt. Ook heeft hij een klacht ingediend bij de Mensenrechtencommissie van de VN tegen Spanje, omdat Madrid het recht tot zelfbeschikking van het Catalaanse volk zou geschonden hebben. 

Lees meer