Cover image

© iStock

Tech

Waze haalt je uit de file, maar dit zijn de gevaren

Waze is een revolutie voor pendelaars: de app zorgt er dankzij input van de gebruikers voor dat je vlotjes langs de files rijdt. Antwerpse ring vast? Hier is een sluiproute. Ongeval op de E40? Hier is een sluiproute. Maar er zijn ook een paar gevaren verbonden aan het gebruik van Waze: hier moet je op letten. 

Dat Waze nu pas uitgevonden werd, begrijpt niemand. In de praktijk gebruikt Waze Google Maps om zo snel mogelijk op zijn locatie te kunnen geraken, daarbij kan je opgeven als gebruiker ervan waar er zich problemen bevinden op de weg. Je hoeft hierbij niet te wachten tot wanneer er een verkeersoverzicht komt op de radio en je komt niet zomaar in een file terecht. Maar er zijn, net zoals bij elke file-app, enkele nadelen aan.

Professor Kris Brijs is hoofddocent Mobiliteitswetenschappen aan de Universiteit van Hasselt en legde het even aan Express uit. Hij benadrukt daarbij dat de app goed werkt: hij geeft je een snellere weg wanneer er file optreedt. Maar hij ziet ook twee zaken die niet altijd even veilig zijn. Want Waze blijft natuurlijk een app die je moet bedienen én hij stuurt je naar sluipwegen: daar zitten net de pijnpunten.

Lees meer