Cover image

© iStock

Tech

YouTube aangeklaagd wegens té streng diversiteitsbeleid

91% van het personeelsbestand van YouTube is blank of Aziatisch en 70% is een man, maar volgens een ex-medewerker van het bedrijf, probeerde YouTube positief te discrimineren. Zo zouden gesprekken met blanke mannen gecanceld worden omdat ze niet meehelpen om de diversiteitsquota te bereiken. 

Volgens het cliché is een programmeur een blanke of Aziatische man met een leeftijd tussen de dertig en de veertig jaar oud. Volgens Arne WIlberg, een gewezen recruiter voor Youtube, staat alles op zijn kop. Youtube zou bepaalde quota’s opgelegd hebben met betrekking tot het aantal aangenomen zwarte, Latijns-Amerikaanse en vrouwelijk nieuwelingen, hij zou ontslagen geweest zijn de moment dat hij inging tegen die regel. 

Blanke interviews gecanceld

De klokkenluider beweerde dat tijdens de lente van vorig jaar, rekruteerders van Youtube, een subafdeling van Alphabet (of Google), verplicht werden om gesprekken te cancelen met mensen die niet in die categorie van diversiteit pasten.

De Amerikaanse wet zegt dat je als werkgever wel zo’n diversiteitsbeleid mag voeren. Dus, je mag een extra inspanning doen om een vacature gemakkelijker bij bijvoorbeeld vrouwen te laten geraken. Het is dan ook logisch dat je mensen niet mag aannemen of afwijzen op vlak van hun huidskleur of geslacht.

Lees meer