Cover image

© getty

Politiek

Onderschat gundamentalists niet: miljoenen Amerikanen lid van extremere versies van NRA 

Als we denken dat het alleen of voornamelijk de NRA, de National Rifle Association, met z'n 5 miljoen leden is die Amerikaanse politici en zelfs de president onder druk zetten, vergissen we ons. Al van de GOA (Gun Owners of America) of de NAGR (National Association for Gun Rights) gehoord? Nog extremer, en, misschien zelfs nog meer invloedrijk tegenwoordig dan de NRA. 

Vooral studenten kunnen er niet meer tegen. Na de schietpartij in de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, protesteerden jongeren massaal tegen de wapenwetten. Maar organisaties die voorstander zijn van wapens, doen er ook geen goed aan. Gun Owners for America (GOA) is zo’n organisatie. Een aanpassing van de wapenwetten in de VS kan er bij hun absoluut niet in.

Wanneer de grote gebeurtenis nog lang niet verwerkt was bij de Amerikanen, kwam GOA af met een video van elf minuten waarin GOA-directeur Erich Pratt vertelde dat zijn leden “sterk moeten blijven”. Alsof zij de slachtoffers waren en niet de 17 mensen die doodgeschoten werden op de Amerikaanse school. Pratt verwijst ook naar de schietpartij op Columbine High School en Sandy Hook Elementary School waarbij hij benadrukte hoe ze toen onder druk kwamen te staan. 

Invloedrijke groepen

Een andere organisatie die nog invloedrijker is heeft drie keer meer leden dan de GOA: de NRA, de National Rifle Association, dat 146 jaar geleden werd opgericht. In de afgelopen jaren hebben groepen zoals GOA en de National Association for Gun Rights elke vorm van wapenwetgeving gesaboteerd. Ze zijn ook de reden waarom de NRA steeds extremer wordt en steeds minder geneigd is tot compromissen. De organisaties geven daarbij enorm veel geld uit om politici in het Amerikaanse Congres te lobbyen. 

Lees meer