Cover image

© epa

Politiek

Het is officieel: SPD gaat met Merkel in zee voor ‘Grosse Koalition’

Het is nu zeker dat de sociaaldemocratische SPD in Duitsland een regering gaat vormen met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. Alle SPD-leden kregen de kans om over het coalitieakkoord stemmen. 66,02 procent van de leden keurde het regeerakkoord goed.

Alle partijen hebben gestemd voor een regeerakkoord tussen het christendemocratische CDU/CSU van Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD. Dat meldt de Duitse televisieomroep ZDF. Maar heel wat partijleden van de SPD vonden het verkiezingsresultaat van september ongeschikt. Ze vonden namelijk dat de partij voor de oppositie moest kiezen. Daarbij gaat het om de langste regeringsvorming in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Ondanks dat de partijen CDU en CSU weinig stemmen behaalden, bleven ze met 32,93 procent wel de grootste partij van Duitsland. De SPD behaalden een historisch lage score met 20,51 procent van de stemmen. De sociaaldemocraten wilden eerst niet in de regering treden. Enkel een 'Jamaica-coalitie' met de liberale FDP en de Groenen bleef over. Maar beiden kwamen niet overeen en de gesprekken werden beëindigd. 

Lees meer