Cover image

© EPA

Economie

Nieuw hoofdstuk ‘handelsoorlog’: Trump dreigt met hoge invoerbelasting op Europese auto’s

Amerikaans president Donald Trump dreigt na zijn aankondiging van heffingen op staal en aluminium met een invoerbelasting op auto’s uit de EU. Economen vrezen nu voor een wereldwijde handelsoorlog.

Toen Trump aankondigde dat hij de importheffingen op buitenlands staal en aluminium zal verhogen, kwam er meteen al kritiek op van Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Onder andere Harley Davidson en jeansbroeken zouden belast worden. De Europese Commissie zal scherp reageren indien Trump hiermee doorgaat. Er is vrees voor een handelsoorlog.

Maar Trump heeft ook een scherp antwoord klaar: "Handelsoorlogen zijn goed en makkelijk te winnen. Als de EU hun al gigantisch hoge tarieven en barrières voor Amerikaanse bedrijven die er zaken doen, nog wil verhogen, dan zullen wij eenvoudigweg een taks op hun auto's instellen, die nu nog vrij de VS overspoelen. Zij maken het onmogelijk er onze auto's (en andere dingen) te verkopen. Groot handelsonevenwicht!" De importheffingen op staal en aluminium zullen vooral China, Canada, Japan en Zuid-Korea ernstig treffen. 

Lees meer