Cover image

© iStock

Travel & Food

Volgens Greenpeace eten we te veel vlees: cijfers over impact op milieu

De Belg eet wekelijks zo’n 770 tot 980 gram vlees. Dat is meer dan het dubbele van de 400 gram per week die aangeraden wordt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Greenpeace. De milieuorganisatie lanceert een internationale campagne om de klimaatopwarming tegen te gaan.

“Slechts 10 procent van de Belgen respecteert de officiële aanbevelingen”, schrijft Greenpeace in zijn nieuw rapport over de impact van de vleesconsumptie op de klimaatopwarming. “En zelfs bij kinderen tussen 3 en 13 jaar oud ligt de consumptie van dierlijke eiwitten bijna twee maal hoger dan nodig.”

De milieuorganisatie wijst er nochtans op dat minder vlees eten "alleen maar voordelen heeft op het vlak van gezondheid, klimaat, milieu en dierenwelzijn, als je weet dat in België elk jaar meer dan 300 miljoen dieren worden gedood met het oog op consumptie".

Landbouwsector is boosdoener

Een bewering van Greenpeace: als de landbouwsector zoals nu doorgaat, zal die over enkele decennia verantwoordelijk zijn voor 52 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Ongeveer 70 procent daarvan wordt veroorzaakt door de vlees- en zuivelindustrie.

Volgens Greenpeace zijn de Belgische consumenten nochtans hun gedrag aan het veranderen of is er op z’n minst toch goede wil. Zo zegt 66 procent van de mensen, die ondervraagd werden, dat ze hun vleesverbruik willen verminderen.

Zo’n 60 procent deed dat de afgelopen vijf jaar al. Meer dan de helft van de Belgen (54 procent) vindt minder vlees eten een goede manier om de strijd tegen de klimaatopwarming aan te gaan. Ongeveer 72 procent vindt dat vlees eten niet gezond is.

Greenpeace wijst onder andere naar overheden. Hen wordt verweten dat ze de industriële veeteelt nog steeds subsidiëren. De milieuorganisatie pleit voor biologische landbouw.

Campagne tegen uitstoot

Greenpeace lanceert nu een internationale campagne om tegen 2050 de productie en de consumptie van vlees wereldwijd te halveren. Op die manier zou de uitstoot van broeikasgassen volgens de organisatie met 64 procent verminderd kunnen worden in vergelijking met de actuele verwachtingen. Ook zou er daardoor “voldoende voedsel beschikbaar zijn voor 2 miljard mensen extra”.

Lees meer