Cover image

© getty

Science

Iedere Belg kan vanaf vandaag gratis jodiumtabletten halen bij apotheker. Maar werken die wel?

Vandaag verschijnt het nieuwe nucleaire noodplan in het Staatsblad. Dat nieuwe noodplan voorziet onder meer in een uitbreiding van de zone voor de distributie van jodiumpillen tot een straal van 100 kilometer rond de kerncentrales. Dat komt in de praktijk neer op het hele land. Maar die pillen zijn zeker geen waterdichte oplossing.

Vanaf nu kunnen alle Belgen gratis jodiumpillen halen bij de apotheek ter bescherming tegen een nucleaire ramp. Behalve voor wie ouder is dan 40 jaar, want voor hen zijn de pillen nutteloos. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Volksgezondheid Maggie De Block stellen vandaag een campagne voor om de nucleaire risico’s weer te geven, zoals de directe straling.

Jodiumtabletten beschermen je tegen de opname van radioactief jodium in de schildklier. Het is belangrijk dat je de pillen binnen de twaalf uur neemt, omdat het een tegengesteld effect kan hebben indien je ze later neemt. Enkel kinderen, jonge mensen en zwangere komen in aanmerking. Wie 40 jaar is of ouder, werken de pillen amper of niet. Dat komt omdat de schildklier bij personen ouder dan 40 jaar, vaker ontregelt waardoor het risico op problemen verhoogd kan worden bij de inname van de tabletten. 

Lees meer