Cover image

© EPA

Politiek

Kim Jong-un voor het eerst in gesprek met Zuid-Korea: gesprekken over toenadering

Kim Jong-un heeft laten weten bereid te zijn om zijn nucleaire plannen op te bergen, op voorwaarde dat de veiligheid van zijn regime gegarandeerd wordt. Dat laat het kabinet van Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in weten. Kim Jong-un heeft voor het eerst Zuid-Koreaanse afgezanten ontvangen. Het zou tot “bevredigende gesprekken" over toenadering gekomen zijn. Beide partijen dineerden zelfs 4 uur lang samen.

De afgezanten verblijven voor twee dagen in Noord-Korea voor een gezamenlijk gesprek. Ze praten over een toenadering tussen de beide landen, want het is de eerste keer dat zoiets gebeurt. De gesprekken ging onder andere over een eventuele topbijeenkomst en over methodes om "de ernstige militaire spanning op het Koreaanse schiereiland te verminderen". Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA. 

Kim Jong-un was ook van de partij en heeft vier uur lang aan tafel gezeten voor een diner met zijn zuiderburen. "We zullen de wens van president Moon, omtrent het afbouwen van de nucleaire wapens en permanente vrede, overdragen aan Noord-Korea", zei de Zuid-Koreaanse Nationale Veiligheidsadviseur Chung Eui-Yong. "We hopen dat de goede relatie opgebouwd tijdens de Winterspelen doorgezet kan worden."

Lees meer