Cover image

© EPA

Politiek

Kim Jong-un voor het eerst in gesprek met Zuid-Korea: gesprekken over toenadering

Kim Jong-un heeft laten wet bereid te zijn om zijn nucleaire plannen op te bergen, op voorwarde dat de veiligheid van zijn regime gegarandeerd wordt. Dat laat het kabinet van Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in weten. Kim Jong-un heeft voor het eerst Zuid-Koreaanse afgezanten ontvangen. Het zou tot “bevredigende gesprekken" over toenadering gekomen zijn. Beide partijen dineerden zelfs 4 uur lang samen.

Er is momenteel een Zuid-Koreaanse delegatie bezig met een tweedaags bezoek aan Noord-Korea. Het doel: praten over een toenadering tussen beide landen. Kim Jong-un ontving eerder nooit afgevaardigden uit het zuiden, dat door het regime officieel nog steeds als vijandelijk beschouwd wordt.

Volgens het Noord-Koreaanse staatsnieuwsagentschap KCNA heeft er een “openhartig gesprek” plaatsgevonden. Er werd overlegd over een mogelijk topbijeenkomst, over het voortzetten van de onderlinge dialoog en over manieren “om de ernstige militaire spanning op het Koreaanse schiereiland te verminderen”.

Enkel in 2000 en 2007 was er al een ontmoeting tussen de toenmalige Zuid-Koreaanse president en Kims vader, Kim Jong-il, elke keer in Pyongyang.

"Olympische vlam"

Tot ieders verbazing zat Kim niet alleen mee aan de onderhandelingstafel, maar dineerde hij ook vier uur lang met de Zuid-Koreanen. “De olympische vlam tussen Noord- en Zuid-Korea is er nog”, stellen heel wat media en opiniemakers. Tijdens de openings- en slotceremonie liepen de twee landen onder één vlag.

Aan de Zuid-Koreaanse kant leidde de Nationale Veiligheidsadviseur van het land, Chung Eui-Yong, de delegatie. Ook Suh Hoon, het hoofd van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst, zat mee aan tafel. Aan de Zuid-Koreaanse kant waren ook de vrouw en de zus van Kim Jong-un aanwezig.

“We zullen de wens van president Moon, omtrent het afbouwen van de nucleaire wapens en permanente vrede, overdragen aan Noord-Korea”, zei Chung Eui-yong. “We hopen dat de goede relatie opgebouwd tijdens de Winterspelen doorgezet kan worden.”

Zus

Die zus, Kim Yo-jong, woonde de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea bij en leverde toen een brief af aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Die zou een brief terug geschreven hebben aan Kim Jong-un met de uitnodiging om verder te praten.

Kim zou dat volgens verschillende bronnen aanvaard hebben, maar er werd niet officieel over gecommuniceerd. Het is ook nog niet geweten of er effectief een topontmoeting komt tussen Kim Jong-un en Moon.

Verslag aan Trump

De Zuid-Koreanen hopen dat hun noorderbuur uiteindelijk zijn nucleaire programma tijdelijk zal stilleggen of zelfs definitief zal stoppen. Ook daarover is nog niks gepubliceerd.

Na deze gesprekken reist de Zuid-Koreaanse delegatie meteen door naar de Verenigde Staten, hun belangrijkste bondgenoot. Er zal in Washington bijgepraat worden over wat er is gezegd tijdens de ontmoeting.

Lees meer