Cover image

© GettyImages

Lifestyle

Logistiek centrum Zalando zal niet gevestigd worden in Wallonië vanwege ongunstig sociaal klimaat

Zalando overwoog om een logistiek centrum te bouwen in het Waalse district Dour-Elouges. Dat komt er nu niet. Het gespannen sociaal klimaat in Wallonië zou aan de basis liggen van de keuze van de Duitse onlinewinkel om te gaan voor Nederland in plaats van Wallonië. 

IDEA en AWEX, het Waalse agentschap voor export en buitenlandse investeringen, onderhandelden al een tijdje met het Duitse bedrijf Zalando. De onderhandelingen, die twee jaar aansleepten, gingen over de bouw van een nieuw distributiebedrijf van de onlinewinkel in het Waalse district Dour-Elouges, dat perfect gelegen is voor distributie naar zowel België als Frankrijk. 

Gespannen sociaal klimaat

Uiteindelijk werd besloten om het centrum te vestigen in Nederland en daar zou het ongunstige sociale klimaat van Wallonië voor aan de basis liggen. 

Volgens de Franstalige krant L'Echo koos Zalando uiteindelijk voor Nederland omdat de uurlonen daar gunstiger zijn en de Belgische regels voor nachtwerk te streng zijn. Tot slot werd ook het gespannen sociale klimaat aangehaald als een van de redenen om het grote distributiecentrum, dat werkgelegenheid zou bieden aan 1.500 mensen, te vestigen in Nederland. 

Lees meer