Cover image

© GettyImages

Lifestyle

Logistiek centrum Zalando zal niet gevestigd worden in Wallonië vanwege ongunstig sociaal klimaat

Zalando overwoog om een logistiek centrum te bouwen in het Waalse district Dour-Elouges. Dat komt er nu niet. Het gespannen sociaal klimaat in Wallonië zou aan de basis liggen van de keuze van de Duitse onlinewinkel om te gaan voor Nederland in plaats van Wallonië. 

In alle discretie onderhandelden de Waalse vertegenwoordigers van de intercommunale IDEA en AWEX, het Waalse agentschap voor export en buitenlandse investeringen, met de Duitse gigant Zalando. Maar waarover gingen deze onderhandelingen die meer dan twee jaar duurden? De bouw van een gloednieuw distributiecentrum in Wallonië.

Dat centrum zou gebouwd worden in het district Dour-Elouges. De ligging is niet alleen ideaal voor de distributie in België, maar ook voor die in Frankrijk. Alleen zal het centrum uiteindelijk in Nederland worden gebouwd. De reden hiervoor? Het sociale klimaat in Wallonië zou te ongunstig zijn, zegt de Franstalige krant L'Echo dinsdag.

Gespannen sociaal klimaat

Het distributiecentrum was een verleidelijk aanbod voor het Waalse Gewest. Het ging om een gebouwencomplex met vier verdiepingen. De stedenbouwkundige vergunningen waren al verkregen en eenmaal voltooid zou het centrum werk hebben aangeboden aan 1.500 werknemers. Maar zoals L'Echo bericht: "België is geen optie meer. Zalando vertelde ons dat ze naar Nederland zouden gaan."

Bij onze noorderburen zouden de uurlonen van arbeiders gunstiger zijn. Ten tweede zouden de Belgische regels met betrekking tot nachtarbeid te streng zijn. Maar bovenal zou het sociale klimaat te gespannen zijn. Is Zalando misschien bang voor de Waalse vakbonden?

Lees meer