Cover image

© Istock

Lifestyle

Medische apps op smartphone of tablet worden binnenkort terugbetaald

Artsen mogen vanaf volgend jaar een aantal medische apps voorschrijven, die aan de patiënt kunnen worden terugbetaald. De dienst Volksgezondheid heeft een aantal medische applicaties getest en de resultaten zijn overwegend positief. Apps zijn al een tijdje booming business en krijgen door dit project van de overheid nog een extra stimulans.

Natuurlijk moet je wel het kaf van het koren scheiden, en dat is wat het ministerie van Volksgezondheid gedaan heeft. Zes maanden lang heeft minister Maggie De Block (Open VLD) 24 apps laten evalueren en in de helft van de gevallen zijn er resultaten geboekt, zo weten de kranten van Het Mediahuis. "Er waren minder ongeplande consultaties bij de dokter of mensen konden het ziekenhuis sneller verlaten", zegt De Block.

Apps bieden artsen ook de mogelijkheid om patiënten beter op te volgen. Zo kunnen ze de medicatie bijvoorbeeld op een correctere manier afstemmen. En ze vormen ook oplossingen voor het eeuwige probleem dat patiënten zich te snel naar de spoeddienst begeven.

Snel groeiende sector

Hoe wordt dan bepaald welke apps zullen worden terugbetaald? Daar wordt momenteel nog hard aan gewerkt. Onderzoekers zijn een controlemechanisme aan het bouwen waar de apps door zullen moeten passeren voor ze op een voorschrift kunnen worden geplaatst. Een app zal ook niet altijd zomaar worden terugbetaald, dat hangt van de situatie af. Wanneer je voor een app geen kosten kunt terugtrekken, kan het wel nog zijn dat die app op een andere lijst komt te staan die goedgekeurd is door het mechanisme. Dat moet het voor artsen ook gemakkelijker maken.

Wereldwijd zijn er dan ook duizenden apps en die werken niet allemaal even goed. De sector van de gezondheidsapps doet het al jaren uitstekend en blijft op smartphones en tablets zowat de snelst groeiende afdeling. De markt zou jaarlijks met zo'n 50 procent groeien. Enerzijds omdat steeds meer mensen over een mobiel toestel beschikken, en anderzijds omdat er vanuit de overheden meer steun komt die apps betrouwbaarder maken.

Europees label

In Frankrijk is zo al een label voor gezondheidsapps ontwikkeld, mHealth Quality. Het is het eerste Europese label dat de kwaliteit van dergelijke apps controleert. Wie op de bijhorende site een kijkje gaat nemen, kan er tal van apps terugvinden die een eigen rating hebben gekregen.

Van apps die je hartritme via je vinger kunnen screenen tot een app die met een onderhuidse sensor je bloedsuikerwaarden meet en die rechtstreeks naar je medisch dossier doorstuurt. De sector zal door de beslissing van de dienst Volksgezondheid nog een extra duwtje in de rug krijgen. An app a day, keeps the doctor away?

Lees meer