Cover image

© iStock

Science

88 Vlaamse steden en gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic flesjes

Er wordt steeds meer druk uitgevoerd op de Vlaamse regering om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flesjes. Al 88 Vlaamse steden en gemeenten hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie van 400 Vlaamse én Nederlandse partners. Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) steunt de vraag. 

Op een maand tijd is het aantal Vlaamse gemeenten dat statiegeld op blikjes en plastic flesjes wil, verdubbeld. Al zo’n 2,15 miljoen Vlamingen zijn nu in principe voor. De grotere nieuwe gemeenten zijn onder meer Sint-Niklaas, Maasmechelen, Dilbeek, Turnhout, Beveren, Mechelen en Brugge.

De eis van de Statiegeldalliantie is vrij eenvoudig: “Voer in 2018 statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes in.”

400 partners in Vlaanderen en Nederland

Vorige maand sloten nog vijftien Vlaamse bedrijven en organisaties zich bij de Statiegeldalliantie aan, ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Het initiatief heeft nu meer dan 400 partners in Nederland en Vlaanderen.

Ook de energiecoöperatieve Ecopower, het Boomtown festival en de Provincie Limburg staan achter de eis.

Lees meer