Cover image

© TEDxBrussels

Lifestyle

TED trekt licentie TEDxBrussels in na incident met Deborah De Robertis

TEDxBrussels is z'n licentie kwijt. TED, de organisatie achter de TED Talks, nam deze beslissing nadat performanceartieste Deborah De Robertis hardhandig van het podium werd gesleurd tijdens haar lezing omdat ze een expliciete foto projecteerde.

Zondag liep het grondig mis op TEDxBrussels. Performanceartieste Deborah De Robertis werd hardhandig van het podium gesleurd nadat ze een foto projecteerde van een van haar performances. Het incident krijgt nu nog een staartje.

Censuur

"Het openen van mijn vagina, is het openen van mijn mond". Het is deze uitspraak die ervoor zorgde dat performanceartieste Deborah De Robertis tijdens haar TED Talk van het podium werd verwijderd. Het was vooral de foto die ze gebruikte om deze quote kracht bij te zetten die in het verkeerde keelgat schoot bij de organisatie.

De Robertis projecteerde namelijk een foto van een van haar performances, waarbij ze met haar benen gespreid haar vagina toont voor het kunstwerk 'L'Origine Du Monde' van Gustave Courbet. Het was een ironisch voorval aangezien de artieste een betoog hield tegen censuur en dus gecensureerd werd door haar van het podium te halen.

Om de ironie van de situatie compleet te maken, waren de borsten van de kunstenares even te zien terwijl ze van het podium werd gesleurd. Zo kreeg het publiek alsnog een streepje naakt te zien, terwijl de organisatie net dat wilde voorkomen.


Licentie ingetrokken

In een boodschap laat TED, de organisatie achter de TED Talks, weten dat TEDxBrussel z'n licentie kwijt is.

"Vandaag (zondag, red.) werd spreekster en performanceartieste Deborah De Robertis op TEDxBrussels, een onafhankelijk georganiseerd TEDx evenement, hardhandig van het podium verwijderd door een van de organisatoren van het evenement, die bezwaar maakte tegen de inhoud van de talk.

We hebben de situatie bekeken en gesproken met de organisator. Hoewel we beseffen dat er momenten zijn waarop het moeilijk is om te beslissen hoe op een situatie gereageerd moet worden, was deze reactie zeer ongepast. We trekken met onmiddellijke ingang de licentie van TEDxBrussels in."