Cover image

© EPA

Politiek

AfD krijgt advies van Steve Bannon voor eigen nieuwskanaal 

De Duitse anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) heeft Steve Bannon, de voormalige strateeg van de Amerikaanse president Trump, om advies gevraagd bij het opzetten van een eigen nieuwsmedium, dat 24 uur per dag boodschappen via sociale media wil gaan verspreiden.

Bannon stond lange tijd aan het hoofd van de in de VS populaire ‘alt-right’ (alternative right)-nieuwssite Breitbart, alvorens hij daar in de nasleep van een incident met Donald Trump werd ontslagen.

De controversiële Bannon - door het persagentschap Bloomberg ooit ‘de gevaarlijkste politieke activist van het land’ genoemd - tekende zijn eigen vonnis toen hij in het boek ‘Fire and Fury’ van auteur Michael Wolff Donald Trump zelf en zijn familieleden op de korrel nam. Zo beschuldigde hij Trumps zoon Don Jr. van verraad. Ook Jared Kushner, de schoonzoon van Trump, zou zich volgens Bannon bezig houden met het witwassen van grote kapitalen.

Rebekah Mercer, de belangrijkste geldschieter van Breitbart, trok daarop haar financiële steun aan de ultra-rechtse website in, waarna Bannon de laan werd uitgestuurd.

AfD: gebrek aan visibiliteit in traditionele Duitse media vanwege anti-establishment standpunten


Volgens de Deutsche Presse Agentur zou Bannon eerder deze week AfD-parlementslid Alice Weidel (foto onder) hebben ontmoet in het Zwitserse Zürich. Net als Bannon heeft Weidel een verleden bij de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs.

De AfD klaagt al langer over een gebrek aan visibiliteit in de traditionele Duitse media vanwege haar anti-establishmentstandpunten. Maar het succes van de laatste verkiezingen, waarbij de AfD 12,6% van de stemmen kon binnenhalen en met 90 parlementsleden de grootste oppositiepartij in de Bundestag werd, bracht ook miljoenen euro aan subsidies in de partijkas.

Een deel daarvan zal nu gebruikt worden om de media-activiteiten van het AfD uit te bouwen. De partij zou volgende maand al met het nieuwskanaal ‘live’ gaan. Dat kanaal zal over eigen tv-studio’s beschikken en  er zullen 20 mensen een voltijdse baan krijgen.

© EPA

Bannon: "Populistische golf is amper gestart'


Bannon is aan een Europese tour bezig en was in Italië om er bij de verkiezingen van vorige zondag zijn steun te betuigen aan de Lega Nord.

Dinsdag sprak hij in Zürich 1.500 mensen toe op uitnodiging van van het uiterst succesvolle en rechtse magazine Weltwoche.

Volgens de Amerikaan is de populistische golf amper begonnen en hebben de populisten de geschiedenis aan hun zijde. "Centrale regeringen zijn volop bezig burgers monddood te maken, maar door de controle over onze digitale data en onze nationaliteit te heroveren en door fiat geld te vervangen door cryptomunten zullen we opnieuw vrij zijn", aldus Bannon.