Cover image

© iStock

Tech

Succesvol e-mailen? Hier zijn zes tips om te overtuigen zoals Steve Jobs

Emailen is cruciaal in een zakenomgeving, maar de vervanging van de brief blijft voor veel mensen een moeilijk medium. Hoe hou je het midden tussen vriendelijk en professioneel en hoe overtuig je iemand zonder kort over te komen? Een e-mail van Steve Jobs kan als voorbeeld dienen voor hoe je 't juist doet.

E-mail is tegenwoordig de vervanging geworden van de brief: 't is een visitekaartje voor wie solliciteert, een manier om duidelijk te maken dat je het serieus meent. Maar dan moet het wel een goede mail zijn. Bij Inc. keken ze naar een mail van Steve Jobs om aan te tonen welke elementen er in dé perfecte email zitten. Want was er iemand ooit succesvoller dan Steve Jobs? Juist ja.

De e-mail is er eentje in een reeks gesprekken tussen Jobs en James Murdoch, die indirect ook baas is van uitgeverij Harper Collins. Om de iPad te lanceren, was het cruciaal dat Murdoch zijn prijzen voor e-books bijstelde, voor Jobs was het belangrijk dat ook HarperCollins-boeken konden aangeboden worden aan zijn Apple-klanten. Kijk even mee naar wat er in zijn e-mail staat:

Laten we even kijken naar wat deze email zo succesvol maakt. Vergeet niet: het gaat eigenlijk om heel zware onderhandelingen.

1. Spreek mensen aan met hun naam

Dat klinkt misschien een beetje ridicuul maar veel mensen vergeten dat een persoonlijke aanspreking altijd beter werkt dan een generalistische term. Zeg dus niet 'Beste,' maar 'Beste mevrouw Janssens'. Als je echt niet weet wie je moet aanspreken, dan mag een algemene term natuurlijk wel.

© iStock

2. Hou het kort en wees logisch

Nee, om iets te krijgen dat je wil, hoef je geen heel essay te schrijven. Het volstaat om duidelijk en helder te zijn: de ontvangende persoon weet heus wel dat je iets nodig hebt. Maar neem de tijd om een email te schrijven: maak eerst een kladje. Vraag jezelf ook af, eens je aan het herlezen bent, hoe jij je zou voelen als je deze email kreeg. Is het een duidelijke email? Is hij makkelijk om te lezen (puntjes of genummerde argumenten werken echt) en heb je niet teveel geschreven?

3. Ga persoonlijk

Nog een toptip: gebruik geen jargon tenzij het noodzakelijk is. Als je een ingenieur bent, die details over bruggen bouwen moet communiceren, is dat gepast. Anders niet. De meeste mensen appreciëren het dat ze met een echte persoon aan het praten zijn. Gedraag je dan ook zo.

4. Spelling is belangrijk

Spelling, interpunctie en een normale zin vormen zijn echt de basisbouwstenen voor een goede e-mail. Dat gebeurt niet van de eerste keer: herlezen is dus de boodschap.

5. Durf te vragen

Op het einde van de e-mail vraagt Jobs of Murdoch eventueel andere alternatieven ziet. Het is een eenvoudige zin, met weinig tierlantijntjes, maar het toont wel redelijkheid en misschien komt er nog wel iets waar jij nog niet aan had gedacht. Overigens ging Murdoch zonder meer akkoord met Jobs' voorwaarden, twee dagen na deze mail. Het wérkt dus ook gewoon.

© iStock

6. Geen mvg

Geen 'yo', 'mvg', of 'ciaokens' op het einde van je email: gebruik gewoon een zin of, in iets minder formele context, sluit gewoon af met je naam. Let op: 'met vriendelijke groeten' klinkt dan wel netjes, soms kan het ook overkomen als een passief-agressief statement. Pas je afsluitende groet dus aan aan je email.

Lees meer