Cover image

© getty

Politiek

Texaanse rechter jaagt drie keer 50.000 volt door lijf zwijgzame verdachte

Een rechter in Texas heeft tot drie keer toe een erg zware elektrische schok laten toedienen aan een verdachte in de rechtbank omdat die weigerde mee te werken. In Texas kunnen verdachten in de rechtszaal een riem (stun belt) om krijgen waarmee schokken toegediend kunnen worden. Dat gebeurt als de verdachte agressief wordt of probeert te vluchten. Maar niet om ze aan het praten te krijgen.

Terry Lee Morris verscheen voor de rechtbank in Texas wegens beschuldiging van seksueel misbruik van de 15-jarige dochter van zijn vriendin. Voor het eerst gebruikt een rechter de “stun belt” om een verdachte aan het praten te krijgen. De riem wordt gewoonlijk gebruikt als een verdachte agressief wordt of probeert te vluchten. De persoon krijgt dan een shock van 50.000 volt gedurende acht seconden.

De getraumatiseerde verdachte bleef gedurende de rest van het proces in zijn cel, schrijft de Washington Post. De rechter, George Gallagher, veroordeelde hem tot zestig jaar gevangenisstraf. Hoewel Gallagher, geen straf krijgt, zorgde de aanpak voor afkeuring bij hogere rechtbanken. Het hof van beroep in El Paso oordeelde dat de schokken niet toegediend hadden mogen worden. Er werd beslist om de zaak door een andere rechter te beoordelen.

Onprettig tuig

Dat de riem een onprettig tuig is, was al snel duidelijk. Niet alleen zorgt het voor fysieke pijn, maar het veroorzaakt hartproblemen en trauma’s. Ten slotte valt er na de marteling nog troep op te ruimen, want de slachtoffers plassen of poepen zichzelf onder.