Cover image

© getty

Politiek

Texaanse rechter jaagt drie keer 50.000 volt door lijf zwijgzame verdachte

Een rechter in Texas heeft tot drie keer toe een erg zware elektrische schok laten toedienen aan een verdachte in de rechtbank omdat die weigerde mee te werken. In Texas kunnen verdachten in de rechtszaal een riem (stun belt) om krijgen waarmee schokken toegediend kunnen worden. Dat gebeurt als de verdachte agressief wordt of probeert te vluchten. Maar niet om ze aan het praten te krijgen.

Tot drie keer toe kreeg verdachte Terry Lee Morris een schok van 50.000 volt. Morris stond terecht voor seksueel misbruik van de 15-jarige dochter van zijn vriendin.

In Texas kunnen verdachten in de rechtszaal een riem (stun belt) om krijgen waarmee schokken toegediend kunnen worden. Dat gebeurt als de verdachte agressief wordt of probeert te vluchten.

De stun belt werkt op dezelfde manier als een shock collar die wordt gebruikt om honden te trainen. Hij wordt geactiveerd door een knop op een afstandsbediening. Wanneer die wordt ingedrukt, levert de riem een ​​acht seconden durende, 50.000 volt sterke shock aan de persoon die hem draagt.

Het idee is dat de agenten in de rechtszaal dat moment kunnen gebruiken om de agressieve beklaagde te neutraliseren. De stun belt is sowieso omstreden, want hij kan leiden tot hartproblemen, trauma's en wanneer hij ingezet wordt is er ook een zootje om op te kuisen want hij doet de drager ervan zichzelf onderplassen en -poepen.

Dat een rechter besloot de riem in te zetten om de man te straffen voor zijn zwijgzaamheid is nieuw en gaat (voorlopig) hogere rechtbanken te ver. Het hof van beroep in El Paso oordeelde dat de schokken niet toegediend hadden mogen worden. De zaak moet opnieuw door een andere rechter beoordeeld worden. De rechter in kwestie, George Gallagher, wordt echter geen sanctie opgelegd.

De verdachte was na de schokken zo bang dat hij zich gedurende de rest van het proces niet meer vertoonde in de rechtszaal en in zijn cel bleef, schrijft de Washington Post. Gallagher veroordeelde hem tot zestig jaar gevangenisstraf.