Cover image

© iStock

Lifestyle

Uw online bestelling wordt u bij Zara voortaan door een robot aangereikt

Een op elke drie online bestellingen die bij de Spaanse kledingketen Zara wordt geplaatst wordt vandaag niet aan huis geleverd, maar door de klant zelf in de winkel opgehaald. Om dat proces te versnellen en te stroomlijnen wil het bedrijf nu robots introduceren, die de afhaling volledig moeten automatiseren.

Zara staat aan de wieg van 'fast fashion'


De Spaanse kledingketen Zara introduceerde jaren gelegen het begrip ‘fast fashion’, dankzij zijn capaciteit om zich aan de eisen van zijn klanten aan te passen in ‘real time’. Sommige items hebben exact 25 dagen nodig om van de tekentafel in een van de meer dan 2.200 winkels in 94 landen te belanden. Daarom bleef de productie ook altijd in Spanje en in nabijgelegen landen. Creatieve beslissingen worden bij Zara dan ook ad hoc en in minder dan 24 uur genomen, eerder dan tijdens formele vergaderingen.

Zara wil nu nog een stap verder gaan, want het succes van zijn online activiteiten heeft tot lange wachtrijen geleid in de winkels waar online bestellingen kunnen worden afgehaald. Een op elke drie online bestellingen wordt vandaag niet aan huis geleverd, maar door de klant zelf in de winkel opgehaald. En om dat proces te versnellen en te stroomlijnen wil het bedrijf nu robots introduceren, die de afhaling volledig moeten automatiseren.

De afhaalpunten in de traditionele winkels zullen klanten toelaten met hun smartphone een code te scannen, waarna zich achter de schermen een robot in beweging zal zetten die de bestelling zal lokaliseren en in een winkelmandje zal droppen.  Volgens Zara is de maatregel nodig om concurrentieel te blijven met online-kledingretailers als Zalando.

© iStock

Afhaalproces online bestellingen loopt achter


“Inditex (de moederholding boven ketens als Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear en Bershka) is al erg bedreven in het verzenden van kledij van de fabriek naar de winkels en van de winkel naar de klant thuis”, aldus Pedro Aguilar, een analist bij Euromonitor in Londen. “Maar van de winkel tot bij de klant in de winkel moet nog beter. Vooral in grote steden waar online aankopen een steeds groter marktaandeel vormen zullen retailers met nieuwe oplossingen voor dit probleem moeten komen.”

Zara heeft ondertussen de ‘click and collect’-dienst geïnstalleerd in 44 van de 94 landen waarin het actief is. Die laat toe kledij in een winkel uit te kiezen en te passen, maar niet te kopen. Wel kunnen klanten er online een bestelling plaatsen die dan enkele uren later kan worden afgehaald, indien ‘s ochtends werd besteld. Wordt later op de dag besteld, dan kan de bestelling ‘s anderendaags worden afgehaald. 

Zara zet daarbij volop in op technologie. Zo zijn verkopers in de ‘click and collect’-winkels uitgerust met tabletten en andere mobiele gadgets. Ook de betaling wordt verricht met betaalterminals die met bluetooth zijn verbonden. Maar het afhaalproces loopt dus nog niet zoals het moet. En daar dreigt dus gevaar.

“Een winkel wordt dan snel als een hindernis beschouwd”, zegt Andreas Inderst, die analist  is bij de Macquarie Group. “Maar als je een naadloos multi-kanaal-aanbod uitwerkt, wordt die plots een troef.”

Lees meer