Cover image
Rapper Damso

© Facebook @Damso

Politiek

Voetbalbond wil keuze voor controversiële rapper verantwoorden aan sponsors, maar Proximus bijt van zich af

De rel rond het WK-lied, waarvoor de Belgische Voetbalbond Damso geselecteerd heeft, is nog niet gaan liggen. De sponsor Proximus blijft zich tegen de keuze voor de rapper verzetten en eist een gesprek met de Voetbalbond. Ook de Vrouwenraad blijft van zich afbijten.

De Belgische Voetbalbond (KBVB) kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen omdat het de rapper Damso geselecteerd had voor het WK-lied van België. Toch blijft de bond voorlopig bij haar beslissing.

“Verenigende boodschap”

De KBVB bevestigd in de volgende verklaring waarom het achter de rapper blijft staan. “Een polemiek werd zo enkele maanden geleden opgestart, dit terwijl de song waarbij de KBVB betrokken is op dit moment nog niet is uitgebracht. Deze song werd ons echter al voorgesteld door de artiest en heeft ons enorm gecharmeerd om de grote verenigende boodschap ervan." 

De KBVB maakt duidelijk dat ze niet van plan zijn de samenwerking stop te zetten. "Op dit moment wordt de Belgische Voetbalbond opnieuw ongewild geconfronteerd met deze zelfde polemiek, maar we wensen hierdoor echter niet gegijzeld worden en bevestigen hierbij nogmaals onze keuze."

Proximus niet akkoord

Binnenkort krijgen de sponsors een uitnodiging voor een eerste luistersessie van het WK-nummer van Damso. Tijdens die sessie zal het bestuur van de KBVB nogmaals verantwoorden waarom de keuze voor Damso wél gerechtvaardigd is.

Damso is "zowel in België als buiten onze landsgrenzen bejubeld", een "fiere vader van een dochtertje" en "een voorbeeld van integratie", onderstreept de Voetbalbond in de verklaring.

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) liet vandaag in het Federaal Parlement verstaan dat Proximus, één van de hoofdsponsors, niet akkoord gaat met de beslissing van de Voetbalbond om Damso te blijven steunen. Proximus eist een gesprek met de bond.

Irritatie bij Voetbalbond

Bij de Voetbalbond heerst er nu veel irritatie. “Wat we nu doen is een vals proces, gebaseerd op de geschiedenis van Damso", zegt een dichte bron in de Franstalige krant Le Soir. "Toen we Stromae kozen (voor het WK in 2014), was hij te Franstalig. Toen het Dimitri Vegas en Like Mike waren (voor het EK in 2016), was er niet genoeg tekst. Men bekritiseert de keuze voor een vrouw omdat het geen man is, voor een blanke omdat het geen zwarte is. Dat is gewoon lachwekkend. De Belgische Voetbalbond wordt langs alle kanten aangevallen om een grote polemiek te creëren."

Rapper Damso zelf bleef een hele tijd stil, maar nu reageert hij via Twitter: “Als ze alle media zouden gebruiken om verschillende Belgische artiesten te promoten in plaats van er één te bekritiseren, zou België niet hetzelfde zijn." Daarbij postte hij verschillende screenshots van krantenartikelen. Niet veel later postte hij een smiley bij de beslissing van de KBVB om hem te blijven steunen. Dat bericht kreeg op 8 uur tijd bijna 3.000 likes.

Vrouwenraad begraaft strijdbijl niet

Magda De Meyer, de voorzitster van de Vrouwenraad, legt zich niet neer bij de beslissing van de KBVB. Ook al zal de rapper in zijn WK-nummer zijn gebruikelijke, vrouwonvriendelijke taal waarschijnlijk achterwege laten, toch heeft hij volgens De Meyer geen recht om dit lied te maken. 

"Het gaat erom waar Damso voor staat", laat de voorzitster weten aan VRT. "Hij wordt een beetje geïdentificeerd met dat soort rap, hij is bijzonder vrouwonvriendelijk, heel grof en heel seksistisch. Hij is er helemaal over. Dat is zijn imago, zijn stijl, zijn ding. Dat we dat nu uitdragen, los van welk liedje hij brengt op het WK, is voor ons een brug te ver."

"We willen alle middelen uitputten om ons standpunt duidelijker te maken, in de hoop dat Damso het WK-lied niet zal brengen. We vinden het een bijzonder fout signaal dat het merk België en het merk Rode Duivels hiermee geassocieerd worden", gaat De Meyer verder. En ze is niet alleen in die visie, want haar mening wordt gesteund door de publieke opinie, de sponsors en de politiek. Verder benadrukt ze ook dat er voldoende Belgisch talent is dat wél vrouwvriendelijke muziek maakt. 

Lees meer