Cover image
De Audiovox 736

© eBay

Economie

Zeldzaam exemplaar van eerste elektrische basgitaar ooit op eBay verkocht voor bijna 20.000 euro: onherkenbaar instrument

Eén van de drie exemplaren van de Audiovox 736, de eerste elektrische basgitaar die ooit geproduceerd werd, is onlangs op eBay verkocht voor 23.850 dollar of 19.214 euro. De Audiovox 736 kwam in 1935 voor het eerst op de markt in de Amerikaanse stad Seattle en werd destijds geen groot succes. Er werden in totaal maar zo’n honderd bassen gefabriceerd en ze lijken niets op de basgitaar zoals wij die tegenwoordig kennen.

Leo Fender, de man achter de iconische Precision Bass die we tegenwoordig nog op elk festival spotten, werd decennialang gezien als de uitvinder van de elektrische basgitaar. Maar in 1999 zwierde Vintage Guitar Magazine die theorie het venster uit. Het gitaarblad publiceerde een artikel over de Audiovox 736 en het bedrijf van Paul H. Tutmarc in Seattle, een pionier in het bouwen van (semi-)elektrische gitaar en rudimentaire versterkers.

Historicus Peter Blecha deed naar aanleiding van het artikel een uitgebreid onderzoek en bevestigde dat de Audiovox 736 de eerste elektrische basgitaar ooit is. Dat meldt het Amerikaanse gitaartijdschrift Guitar World.

Alle criteria voor een elektrische bas

Het instrument had alle criteria om van een elektrische bas te kunnen spreken: vier dikke snaren, een niet-holle body in de vorm van een gitaar en elektrische pickups.

De idee van Tutmarc: het instrument is gemakkelijker te bespelen en te stemmen dan een contrabas of een akoestische, Mexicaanse gitarron vanwege de aanwezigheid van fretten en de toegankelijke gitaarvorm.

Te duur

Destijds betaalde je 65 dollar voor zo’n basgitaar. Dat is ongeveer 1.150 dollar vandaag de dag of 926 euro. Veel geld dus.

Buiten de stad Seattle kende het instrument amper succes en tegen 1950 werd de productie ervan opgedoekt.

Drie intacte exemplaren

Een jaar later kwam de Fender Precision Bass op de markt gevolgd door de Jazz Bass met twee pickups in 1960. Geen mens die nog terugkeek naar de kleine tokkelaar van Tutmarc. Maar tegenwoordig is het een echt hebbeding geworden waar verzamelaars voor bereid zijn grote sommen geld neer te leggen.

Van de drie nog intacte exemplaren bevindt er zich één in het Museum of Pop Culture in Seattle. De andere twee zijn in privébezit.

Zo klinkt de Audiovox 736:

Lees meer