Cover image
De Audiovox 736

© eBay

Economie

Zeldzaam exemplaar van eerste elektrische basgitaar ooit op eBay verkocht voor bijna 20.000 euro: onherkenbaar instrument

Eén van de drie exemplaren van de Audiovox 736, de eerste elektrische basgitaar die ooit geproduceerd werd, is onlangs op eBay verkocht voor 23.850 dollar of 19.214 euro. De Audiovox 736 kwam in 1935 voor het eerst op de markt in de Amerikaanse stad Seattle en werd destijds geen groot succes. Er werden in totaal maar zo’n honderd bassen gefabriceerd en ze lijken niets op de basgitaar zoals wij die tegenwoordig kennen.

De uitvinder van de elektrische basgitaar was Leo Fender. Althans, dat werd jarenlang gedacht, maar in 1999 veranderde het Amerikaanse Vintage Guitar Magazine dat idee met een artikel over de Audiovox 736 en de onderneming van Paul H. Tutmarc in Seattle. Tutmarc bouwde al in de jaren 30 (semi-)elektrische gitaren en kleine versterkertjes.

Volgens een onderzoek van historicus Peter Blecha is de Audiovox 736 effectief de eerste elektrische basgitaar ooit. Dat schrijft het Amerikaanse gitaarblad Guitar World. Tegen 1950 werd de productie stopgezet en in 1951 kwam de Fender Precision Bass op de markt.

Lees meer