Cover image

© iStock

Economie

Delhaize stopt samenwerking met vleesbedrijf Verbist na schandaal

Delhaize en Colruyt meldden eerder al dat ze producten van slachthuis Veviba uit de rekken hadden gehaald, nadat de vergunning van het slachthuis in Bastenaken werd ingetrokken. Maar Winkelketen Delhaize gaat nu nog een stap verder. Het stopt de volledige samenwerking met de gehele slachthuisgroep Verbist.

Verbist, de slachthuisgroep van de gelijknamige West-Vlaamse familie, kwam vorig jaar voor het eerst in opspraak nadat Animal Rights schokkende beelden kon filmen van mishandelde koeien in een slachthuis in het West-Vlaamse Izegem. Deze keer betreft het feiten in het slachthuis Veviba in Bastenaken. 

Ernstige inbreuken

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) stelde vast dat bij meer dan de helft van de gecontroleerde producten de invriesdatum vervalst werd. Hierdoor werd besloten om de erkenning van het slachthuis in te trekken. "Er is sprake van een fraude gelinkt aan vleesafval dat opgedoken is in de voedselketen. En er is sprake van fraude van non-conformiteit", klinkt het bij Denis Ducarme (MR), federaal minister van Landbouw, die samen met het FAVV besloot om de erkenning in te trekken. 

Als gevolg van deze beslissing beslisten Delhaize (en Colruyt) gisteren om alle vleesproducten van Veviba uit de rekken te halen.

"Absoluut onaanvaardbaar"

Nu gaat Delhaize dus nog een stapje verder en zet de keten de samenwerking met de volledige groep Verbist stop. "De vastgestelde wanpraktijken zijn absoluut onaanvaardbaar voor Delhaize en hebben het vertrouwen in alle ondernemingen van de Veviba Groep op een onherstelbare manier geschonden", klinkt het bij de warenhuisketen. "Delhaize maakt geen enkel compromis inzake voedselveiligheid en duldt dan ook geen enkele inbreuk hierop."

Naast het slachthuis Veviba in Bastenaken zet Delhaize nu dus ook de samenwerking met de slachthuizen Adriaens in Zottegem en Lanciers in Rochefort stop. De keten zoekt naar nieuwe vleesleveranciers om het aanbod gelijk te houden. Daarbij willen ze vooral zoeken naar leveranciers van verse en lokale producten. 

Lees meer