Cover image

© iStock

Economie

Delhaize stopt samenwerking met vleesbedrijf Verbist na schandaal

Delhaize en Colruyt meldden eerder al dat ze producten van slachthuis Veviba uit de rekken hadden gehaald, nadat bekend raakte dat de vergunning van het slachthuis in Bastenaken werd ingetrokken. Maar Winkelketen Delhaize gaat nu nog een stap verder. Het stopt de volledige samenwerking met de gehele slachthuisgroep Verbist.

De slachthuisgroep Verbist, in handen van de West-Vlaamse familie Verbist, kwam vorig jaar al in opspraak. Toen maakte dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights schokkende beelden van koeien die zwaar mishandeld werden in een slachthuis in Izegem. Nu gaat het over wanpraktijken in het slachthuis Veviba in Bastenaken.

Ernstige inbreuken

Tijdens een onderzoek stelde het Federaal Voedselagentschap (FAVV) ernstige inbreuken vast. Meer dan de helft van de gecontroleerde producten bleek niet in orde te zijn met de regels van de voedselveiligheid. De vermelde invriesdatum bleek vervalst, waardoor vele producten eigenlijk ouder waren dan vermeld.

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het FAVV besloten de erkenning van het vleesbedrijf in Bastanaken in te trekken. "Er is sprake van een fraude gelinkt aan vleesafval dat opgedoken is in de voedselketen. En er is sprake van fraude van non-conformiteit", legt Ducarme uit. Delhaize (en Colruyt) haalden gisteren al alle vleesproducten van het slachthuis uit de rekken.

"Absoluut onaanvaardbaar"

Vandaag besliste Delhaize de samenwerking met de hele groep stop te zetten. "De vastgestelde wanpraktijken zijn absoluut onaanvaardbaar voor Delhaize en hebben het vertrouwen in alle ondernemingen van de Veviba Groep op een onherstelbare manier geschonden. Delhaize maakt geen enkel compromis inzake voedselveiligheid en duldt dan ook geen enkele inbreuk hierop", zegt de winkelketen.

Concreet gaat het over drie slachthuizen: Adriaens in Zottegem, Lanciers in Rochefort en Veviba in Bastenaken. "Delhaize wil haar klanten de garantie bieden dat ze op elk moment in volle vertrouwen veilige, kwaliteitsvolle producten kunnen kopen in haar winkels", verduidelijkt Delhaize.

Vleesaanbod

Delhaize bekijkt momenteel de mogelijkheden met alternatieve vleesleveranciers om het vleesaanbod op peil te houden. Delhaize benadrukt daarbij te kiezen voor verse Belgische en lokale producten.

Lees meer