Cover image

© EPA

Tech

Nog steeds kinderarbeid bij Apple, maar Cupertino neemt eco- en HR-beleid nu wel serieus

Apple poetst z'n reputatie over z'n slechte personeelsbeleid stevig op. In een jaarverslag dat Apple zelf uitbracht, staat nu dat er nog twee gevallen van kinderarbeid werden gevonden. Tegelijk is in het rapport grote vooruitgang te vinden: Apple verminderde zijn uitstoot met duizenden tonnen en er is ook substantieel minder afval. 

Het heeft zijn voor- en nadelen, het jaarrapport van Apple dat vrijgegeven werd. Daarin maakte het bedrijf bekend hoe ze hun iPhones, iPads en Macbooks nu precies maken. Maar hierbij kwam ook wel het aantal schendingen van arbeidsrechten naar boven. Maar liefst 44 klachten, en geen 20 zoals in 2016. Twee daarvan zijn gerelateerd aan kinderarbeid: in twee bedrijven vond Apple een veertien- en vijftienjarige die aan de slag was in hun fabrieken.

In een aantal steekproeven werden er ook nog 38 klachten teruggevonden over personeel dat te veel overuren maakte. Het beleid betekent voor Apple en zijn bedrijven die toeleveren, dat arbeiders zes dagen toegestaan zijn te werken maar de zevende wel vrijaf moeten hebben. In 38 gevallen werd dat regime niet gerespecteerd en werkte het personeel dus overmatig veel uren.

Lees meer