Cover image

© iStock

Science

Is deze faagtherapie met bacteriën uit een vijver de oplossing voor ziekenhuisbacterie?

Antibioticaresistentie wordt een steeds belangrijkere zorg voor artsen en farmaceutische bedrijven. Ziekenhuisbacterie doodt jaarlijks genoeg patiënten, maar stom toeval zou er nu voor gezorgd hebben dat we een bacterie hebben gevonden die bacteriën doodt én ze resistenter maakt voor antibiotica. Ze werden gevonden in een vijver. De resultaten zijn nog niet te veralgemenen, maar wel hoopgevend. 

Het wetenschappelijke tijdschrift Evolution, Medicine, and Public Health publiceerde vorige week de studie. Professor Benjamin Chan testte het uit door zijn methode met bacteriofagen toe te passen op iemand die al jaren last heeft van een antibioticaresistente infectie in de borststreek. Deze bacteriofagen vernietigen bacteriën, maar ook de goede.

Hoewel bacteriofagen als sinds 1900 gebruikt worden, slaagt professor Chan erin om steeds nieuwe soorten te ontdekken. Collega’s van Chan die onderzoek uitvoeren naar vissen, geven stalen door van meren en waters. In water van de Dodge vijver uit de Amerikaanse staat Connecticut vond Chan een nieuwe soort bacteriofagen, die compatibel is met het soort bacteriën dat de infectie in de borststreek bij de patiënt veroorzaakt had.

Lees meer