Cover image

© EPA

Politiek

Orbán mikt op herverkiezing: campagne gaat van start met "haatdragende" video

Viktor Orbán, de premier van Hongarije, wil graag een vijfde termijn aan zijn regering breien. Speerpunten blijven een stevig anti-migratiebeleid en een zo klein mogelijke overheid. Orbán wordt wel eens de Trump van Europa genoemd, omdat hij letterlijk een hek aan de grens installeerde. Orbán vangt ook veel kritiek uit Europa: zijn banden met Vladimir Putin zouden iets té nauw worden. 

Het eerste schandaal van de Hongaarse verkiezingscampagne is een feit: Fidesz, de partij van premier Viktor Orbán, zette een filmpje online waarin Janos Lazar, stafchef van Orbán, afgeeft op migranten. Facebook verwijderde het filmpje, Orbán sprak van censuur. Intussen staat het weer online, je kan erin horen hoe Lazar vertelt dat Wenen vuiler is geworden sinds de crisis, en er meer criminelen zijn. Volgens Lazar staat dat ook Hongarije te wachten als de instroom aan islamistische immigranten niet stopt.

Het hek van Orbán

Wie denkt dat dat meteen een kruis maakt over de verkiezingscampagne van Orbán, heeft het mis. De Trump van Europa is al vier keer premier geweest en kan momenteel beslissen wat hij wil: hij heeft een tweederdemeerderheid in het parlement. Met die meerderheid hervormde hij de grondwet en bouwde hij, nadat de vluchtelingencrisis op gang kwam, een 175 kilometer lang hek aan de Hongaarse grens. Anti-immigratie is een belangrijk speerpunt van Orbáns campagne.

Orbán richt ook regelmatig zijn pijlen op de rijke weldoener George Soros, daar een publiek figuur. Hij wil volgens Orbán miljoenen vluchtelingen Hongarije binnenloodsen, en in elke speech komt de man wel even aan bod. Daardoor moet hij het volgens Human Rights Watch niet hebben over andere problemen in Hongarije. De gezondheidszorg, corruptie en slecht onderwijs zijn drie problemen die Europa al eerder aankaartte.

Autocratische leider

Want ook in Brussel zijn ze eigenlijk niet blij met de figuur Orbán. Hij vangt geen vluchtelingen op zoals voorzien in het plan, regeert met de ijzeren vuist en is iets té goede vrienden met Vladimir Putin.

Toch ziet het er opnieuw naar uit dat Orbán aan de macht komt. Hij is het voorbeeld van een sterke leider die beloofde om het land met harde maatregelen uit de crisis te loodsen. Fidesz neemt dus waarschijnlijk opnieuw plaats in het parlement. Intussen verenigden alle partijen zich in één blok om tegen Fidesz in te kunnen gaan. Volgens hen is dat de enige manier om Orbán tegen te werken. Op acht april trekken de Hongaren naar de stembus.

Lees meer