Cover image

© istock

Politiek

Al meer dan 30 kandidaten voor Mexicaanse verkiezingen vermoord

Er zijn al meer dan 30 Mexicanen vermoord, vooral door criminele bendes, die kandidaat waren voor de aankomende verkiezingen in dat land.

De Mexicanen trekken naar de stembus, want op 1 juli stemmen ze voor een nationaal parlement, de senaat en regionale parlementen en wordt er een nieuwe president gekozen. Maar de verkiezingen gaan vaak gepaard met geweld. Vooral op lokaal niveau treden criminele organisaties gewelddadig op. Al ruim 30 kandidaten zijn vermoord volgens de Mexicaanse minister Navarette van Binnenlandse Zaken.

Vorig jaar liep het moordcijfer op tot 29.000 mensen en dat is nog nooit zo hoog geweest in jaren. Kandidaat-burgemeesters en mensen op lijsten van regionale parlementen zijn het vaakst het doelwit van het geweld. Meestal heeft het geweld te maken met drugs en vooral de staat Guerrero, in het zuidwesten van Mexico, wordt getroffen. 

Lees meer