Cover image

© istock

Politiek

Al meer dan 30 kandidaten voor Mexicaanse verkiezingen vermoord

Er zijn al meer dan 30 Mexicanen vermoord, vooral door criminele bendes, die kandidaat waren voor de aankomende verkiezingen in dat land.

Op 1 juli kiezen de Mexicanen een nieuwe president en stemmen ze voor een nationaal parlement, de senaat en regionale parlementen. Ook staan meerdere gouverneurs- en burgemeestersposten op het spel, waaronder die van Mexico-Stad. 

Vooral op lokaal niveau proberen criminele organisaties grip te krijgen op de politiek en onwillige kandidaten uit de weg te ruimen. In de aanloop naar de Mexicaanse verkiezingen zijn al tientallen kandidaten vermoord volgens de Mexicaanse minister Navarette van Binnenlandse Zaken: "We tellen al ongeveer dertig moorden op mensen die zich verkiesbaar wilden stellen."

Kandidaat-burgemeesters en mensen op lijsten van regionale parlementen waren volgens Navarette het vaakst slachtoffer van geweld. Een van de sterkst getroffen regio's is de staat Guerrero, in het zuidwesten van Mexico.

In Mexico zijn vorig jaar 29.000 mensen vermoord, het hoogste moordcijfer in tientallen jaren. Veel geweld is drugsgerelateerd.

Lees meer