Cover image

© istock

Economie

Het is erg duur in onze supermarkten en verschil met buurlanden neemt alleen maar toe

Winkelen in Belgische supermarkten is een stuk duurder dan in onze buurlanden. Je betaalt al gauw 10% meer voor dezelfde producten. En dat verschil is de jongste jaren alleen maar gegroeid.

Nielsen heeft een marktonderzoek gevoerd waarbij het 65.000 producten vergeleek. Het onderzoek diende als basis voor een nieuwe studie van het Prijzenobservatorium die De Standaard al kon inkijken. Wat blijkt? Supermarktprijzen liggen gemiddeld 11,82% lager in Duitsland, 11,42% in Nederland en 8,34% in Frankrijk. Onze buurlanden zijn dus goedkoper, behalve op verse groenten en bier na.

Ook het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is in België groter. Lidle en Aldi behoren niet tot de studie. Dat het verschil zo groot is komt omdat de btw en accijnzen hoger zijn in België. Ook hanteren supermarktbedrijven een hogere marge en krijgen retailers minder goede aankoopvoorwaarden door de kleine Belgische markt. Ten slotte zijn er strengere regels in de sector. 

Lees meer