Cover image

© EPA

Economie

Het voetbal beschaamt Europa

In Griekenland betwist de voorzitter van Paok Saloniki een scheidsrechterlijke beslissing door gewapend met een pistool het veld op te gaan. De ultras van West Ham United en Rijsel vallen hun eigen spelers aan. In Hamburg bedreigen radicale fans de spelers met de dood. Welkom in het Europese topvoetbal anno 2018.

Het Belgische eersteklassevoetbal kende zondagmiddag een opgemerkt slot toen Eupen zich in extremis kon redden ten koste van KV Mechelen. Eupen scoorde op een kwartier tijd vier doelpunten tegen Moeskroen, een club die ook vorig jaar al in een wat duistere degradatieproblematiek was gemengd. Maar op wat via Twitter gespuide hatelijkheden na bleef het in ons land allemaal nog beschaafd. Wat niet gezegd kan worden van andere voetbalcompetities in onze buurlanden en daarbuiten.

Ivan Savvidis, de man van Poetin


Vooral het optreden van Ivan Savvidis, een voormalig Russisch parlementslid, dat zowel door Boris Jeltsin als door Vladimir Poetin werd gedecoreerd en die fortuin maakte in Rusland, was du jamais vu. Savvidis investeerde 300 miljoen euro in Griekenland en werd er zo ereburger. Hij verwierf in 2012 de macht over PAOK Saloniki, de club van de tweede stad van het land.  Eerder was hij in het Russische Rostov aan de Don al voorzitter geweest van 2 lokale voetbalclubs. De Griekse politie heeft ondertussen een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de man zelf en zijn bodyguards.

Rijsel: "Vous êtes des m****s"


Maar niet enkel het Griekse voetbal is een vulkaan die op uitbarsten staat. In Rijsel eindigde een degradatieduel zaterdag in een gelijkspel, wat niet naar de zin was van zo'n tweehonderd supporters van Lille OSC, die onmiddellijk na de match het veld bestormden. Aanvaller Nicolas Pepe en verdediger Adama Soumaoro werden door de eigen ‘fans’ aangevallen. Een aantal supporters probeerden tot in de kleedkamers met de spelers af te rekenen, maar dat kon door de veiligheidsdiensten worden voorkomen.

West Ham: “You’ve destroyed our f*****g club”


Ook in het Engelse West Ham lieten ‘supporters’ zich van hun echte kant zien. Nadat hun team op achterstand was gekomen tegen Burnley (de club van Steven Defour ) betraden meerdere supporters het veld. Een grote menigte verzamelde zich vervolgens onder de ereloge, waar eigenaren David Sullivan en David Gold na enige tijd om veiligheidsredenen werden verzocht om te vertrekken. 

De spelers van Burnley moesten zelfs tussenkomen om kinderen in veiligheid te brengen.

Hamburg: "Wir kriegen euch alle"


Ook in Hamburg keerden de ‘fans’ zich tegen de spelers. Daar werd aan het stadion een spandoek opgehangen met de boodschap: "Eure Zeit ist abgelaufen! Wir kriegen euch alle". Vertaald: "Jullie tijd zit erop! We krijgen jullie wel. Allemaal." Naast het spandoek hadden de fans zwarte grafkruisen neergezet.

Dan is er nog wat zich vorige week in de marge van de Champions League-wedstrijd tussen PSG en Real Madrid afspeelde. Het beruchte Block Parisii, een stelletje ongeregeld dat in 2010 mee betrokken was in gevechten tussen verschillende supportersclans en waarbij toen een dode was gevallen, kreeg van het Parijs-Qatarese bestuur opnieuw een vrijgeleide. Dat resulteerde al snel in een weinig vriendschappelijk bezoek aan het hotel waar de Real-spelers verbleven de avond voor de wedstrijd. Volgens de Franse sportkrant L’Equipe had het bestuur van PSG zelfs voorgesteld om de Madrileense delegatie zonder politiebegeleiding van het hotel naar het Parc des Princes te laten reizen. De wedstrijd zelf werd ontsierd door zeeën van Bengaals vuurwerk.

© EPA

Het tijdperk van de  op militaire leest geschoeide extremisten

90 dagen vooraleer in Moskou het Wereldkampioenschap voetbal wordt afgetrapt doen de barbaren opnieuw hun intrede in het Europese voetbal. Amper 2 jaar geleden kregen we tijdens het EK in Frankrijk al een voorproefje toen vooral paramilitaire organisaties uit Oost-Europa er hun opwachting maakten.

Nadat hooligans in de jaren ’80 en ’90 van vorige eeuw de bloedigste episodes uit het Europese voetbal hebben geschreven, lijkt een nieuw tijdperk te zijn begonnen waarbij vooral op militaire leest geschoeide extremisten een hoofdrol willen opeisen.