Cover image
Politiek

Rollen er koppen bij het FAVV na nieuw voedselschandaal?

analyseHet schandaal rond fraude in de vleessector deint uit. Want nu komt het federaal Voedselagentschap (FAVV) zwaar onder vuur. Hadden ze meer moeten doen met de tip uit Kosovo in 2016? De politiek vindt van wel. De minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) kiest wil een audit om het agentschap door te lichten.

Overleeft FAVV-directeur Herman Diricks de nieuwste storm rond het vleesschandaal in België? Het ziet er in elk geval maar bijzonder bleek uit voor de leiding van het voedselagentschap. Want het FAVV kwam deze zomer al bijzonder slecht uit de hele Fipronil-affaire. Toen bleek dat het agentschap op z'n minst bijzonder stuntelig gecommuniceerd had over de aanwezigheid van gif in eieren.

Maar deze keer is het zo mogelijk nog ernstiger. Want bij vleesverwerker Veviba werd op grote schaal gesjoemeld met vlees, en het FAVV wist blijkbaar van niets. Dat is voor zowat alle politieke betrokkenen onaanvaardbaar. Van de oppositie is er felle druk, sp.a eiste al het ontslag van Diricks. Die was in de Kamer aanwezig, om daar tekst en uitleg te geven. Hij kwam er niet goed uit.

Want ook binnen de meerderheid gaan er erg kritische stemmen op. Opvallend was bijvoorbeeld de tussenkomst van Nele Lijnen (Open Vld): "Ik ben verbouwereerd. Het gaat om een inschattingsfout waarvoor het hoofd van de dienst de verantwoordelijkheid draagt."

De gouden tip uit Kosovo

Veviba, een onderdeel van de vleesgroep Verbist, die marktleider was in België, blijkt op grote schaal geknoeid te hebben met voedsel. De beschuldigingen zijn niet min: verpakkingsdatums op de etiketten van ingevroren vlees zijn vervalst, en vlees dat niet bedoeld was voor menselijke consumptie is toch in de voedselketen gebracht.

Alles begon toen de voedselinspectie in Kosovo in september 2016 een onderzoek begon naar bedorven vlees. Het FAVV wist van die zaak, bekeek ze en maakte het over aan het gerecht, zonder controles uit te oefenen. Dat wordt Diricks en het FAVV zwaar aangewreven. "Het FAVV heeft de overeenkomst niet nageleefd", zo stelde minister Ducarme duidelijk. "Op basis van de info waarover hetVoedselagentschap al in die periode beschikte, had het actiever en agressiever moeten controleren. Het kan niet langer zeggen dat het alles deed zoals het moest."

"Maffiapraktijken"

Minister Ducarme was zoals steeds z'n theatrale zelf en had het over "maffiapraktijken bij Veviba". "Uit hebzucht hebben ze de gezondheid van consumenten in gevaar gebracht. (...) We moeten ingrijpen." Ducarme vraagt nu alle rapporten van het FAVV en hun inspecties die ze sinds 2001 hebben uitgevoerd op. Maar het is duidelijk: er zullen schuldigen moeten aangeduid worden.

"Veel geruchten kloppen niet", reageerde Diricks zelf in de kamer. "Zo focussen we niet alleen op de voedseldistributie: we komen ook vaak in de slachthuizen en controleren onaangekondigd. En er is nooit een klacht van bínnen het bedrijf geweest. Blijkbaar zijn die er nu wel, maar wij kregen die nooit. We kunnen dit allemaal zwart-op-wit bewijzen." Of die uitleg zal volstaan is hoogst onzeker.

Lees meer