Cover image
Politiek

Minister Gatz over afzegging debat: "Jammer dat men dit aangrijpt om mijn intentieproces te maken"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) vindt het spijtig dat zijn intentie om af te zeggen voor een debat in Leuven in twijfel wordt getrokken. Tegenover onze redactie liet hij weten dat er wel aanleiding kan bestaan om te geloven dat hij naar bepaalde privileges hengelde, wat volgens hem te maken heeft met de onervarenheid van zijn redactie. "Wat ik jammer vind, is dat men dit nu aangrijpt om mijn intentieproces te maken. Alsof ik het gedaan heb om die redenen."

Gatz kwam niet opdagen voor een debat dat georganiseerd werd door studentenvereniging Politika. De goed gevulde aula kreeg een sterk panel voorgeschoteld met figuren zoals Kristof Calvo (Groen), Bruno Tobback (sp.a) en Tom Van Grieken (Vlaams belang) maar moest het dus zonder Gatz stellen. Die zei, naar eigen zeggen, af omdat er geen vrouw in het panel zat. 

Er was toch een vrouw aanwezig: moderator van dienst was Nora Sleiderink, hoofdredactrice van het studentenblad Veto. Op Radio 1 vertelde Sleiderink dat geen enkele vrouw die ze gecontacteerd hadden kon komen. Daarnaast weet ze ook te zeggen dat Sven Gatz al een tijd moeilijk deed. Zo wilde hij bijvoorbeeld andere onderwerpen voor het debat en meer spreektijd dan de anderen. Hij wou dus in feite een soort van 'special treatment'. Omdat hij die niet kreeg zei hij, vijf minuten nadat het debat al begonnen was, af.

Onervarenheid kabinet

Aan newsmonkey laat Gatz weten dat zijn kabinet een aantal mails heeft uitgewisseld en gevraagd heeft om debatten die gekoppeld zijn aan zijn bevoegdheden. Hij ontkent de kritiek dus niet helemaal. "Het is het resultaat van een bepaalde onervarenheid van mijn kabinet. Zelf heb ik geen special treatment gekregen. Maar de mails kunnen daar wel aanleiding toe geven. En ik neem de verantwoordelijk van mijn kabinet op mij", zegt hij.

Hij vindt het jammer dat ze daarom nu twijfelen aan zijn intenties om het debat af te zeggen. Hij kwam zelf tot het besef dat een debat met alleen maar mannen niet meer van deze tijd is na het lezen van enkele reacties van vrouwelijke Twitteraars. Hij vindt een debat met zes mannen niet normaal: "Men mag dat bekritiseren of in twijfel trekken, het zal me worst wezen. Het is humanistisch om zo te denken."


Waarom komen er geen vrouwen?

Gatz erkent dat er 24 dames gecontacteerd zijn en dat er niemand op ingegaan is. Hij vraagt zich af waarom ook al zegt hij tegelijk dat dit soort debatten een heel mannelijk concept zijn: "Je moet mekaar constant in de rede vallen, je mag elkaar niet laten uitspreken en je moet oneliners lanceren. Voor dames is dat een zeer mannelijke debatvoering." 

Lees meer