Cover image

© Aquatic Architects Design Studio

Economie

Na de food truck nu de food boat

In Dubai heeft met de Aqua Pod de eerste drijvende keuken van de wereld zijn activiteiten opgestart. De Aqua Pod, een initiatief van het bureau Aquatic Architects Design Studio (Aads), wil met jetski’s maaltijden leveren aan schepen die in de omgeving voor anker liggen. Kleinere boten zouden zich ook zelf rechtstreeks bij de drijvende keuken kunnen bevoorraden.

In eerste instantie zal aan de klant een hamburger-menu worden voorgesteld, maar indien de formule voldoende succesvol blijkt, zal de drijvende keuken ook pizza’s en desserts leveren. De Aqua Pod wordt elektrische aangedreven. Tevens is de drijvende keuken uitgerust met een systeem om mogelijk afval in het water te verzamelen.

Maritieme omgeving

“De Aqua Pod is gedeeltelijk geïnspireerd op het succes van de foodtrucks,” ekent Ahmed Youssef (27), oprichter van Aads en ontwerper van het concept. “Dubai is nagenoeg volledig omgeven door waren. De residenten en bezoekers spenderen een aanzienlijk gedeelte van hun tijd op het water. Dat bood een unieke opportuniteit om een innovatief concept naar de Verenigde Arabische Emiraten te brengen.”

Het concept is onder de naam Salt Bay van start gegaan in Jumeirah, van waaruit echter ook een aantal andere sites in de onmiddellijke omgeving kunnen worden bediend. Salt Bay werd opgezet in samenwerking met de lokale ondernemer Koussei Kurbaj.

De keuze voor een hamburger-menu was volgens Youssef nagenoeg vanzelfsprekend. “Het merendeel van het publiek aan de waterkant toont een voorkeur voor burgers,” benadrukt hij. “Een burger is een maaltijd die gemakkelijk kan worden geconsumeerd.” Salt Bay koos echter al onmiddellijk voor een uitgebreider aanbod, dat onder meer ook hotdogs en wafels omvat.

Vlaggensysteem

Bij de verzameling van de bestellingen werkt de Aqua Pod met een vlaggensysteem. Klanten hoeven niets anders te doen dan op hun schip de vlag van Salt Bay te hijsen. Vervolgens komt één van de medewerkers van de Aqua Pod met een jetski het order opnemen. Ook de maaltijd zelf wordt nadien met de jetski leveren. Bij de Aqua Pod kan om veiligheidsredenen uitsluitend met een kleine boot worden besteld.

Salt Bay verwacht een grote interesse voor zijn services. “Aan boord van de schepen voor de kust wordt vaak geklaagd over een gebrek aan catering-mogelijkheden,” aldus de uitbater. “Het is voor traditionele cateraars ook niet evident om een bevoorrading op het water te garanderen. Daarop kan de Aqua Pod echter een perfect antwoord bieden.”

Salt Bay werkt met zes bemanningsleden, waaronder vier koks en een kapitein. De Aqua Pod kan ook bij een gematigd ruwe zee nog altijd uitvaren. De keuken is volgens de ontwerpers bovendien uitgerust om ook onder moeilijker omstandigheden comfortabel en veilig werk mogelijk te maken.

Lees meer