Cover image
Politiek

Theatercollectief NTGent zoekt teruggekeerde IS-strijders om kruisvaarders te vertolken

NTGent, het Gentse stadstheater, heeft een opvallend zoekertje geplaatst: ze willen teruggekeerde Syriëstrijders strikken voor een theatervoorstelling rond het Lam Gods, een beroemd middeleeuws schilderij. Volgens de kersverse regisseur Milo Rau zijn IS-strijders de moderne versie van de kruisvaarders. Experten zijn het daar niet mee eens en vinden het geen goed idee om (ex-)jihadi een forum te geven.

De nieuwe directeur van NTGent Milo Rau wil het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck 'Lam Gods' in een theaterstuk verwerken samen met een vleugje hedendaagse, Gentse samenleving erin. Daarom plaatste het stadstheater een zoekertje voor volgende profielen: Adam en Eva, Abel, Kain, Rechtvaardige Rechters en een hedendaagse variatie op de Ridders van Christus. 

De Ridders van Christus worden gezien als een eerbetoon aan de toenmalige kruisvaarders die het Christendom kwamen opleggen in verre gebieden. 

Lees meer