Cover image
Politiek

Theatercollectief NTGent zoekt teruggekeerde IS-strijders om kruisvaarders te vertolken

NTGent, het Gentse stadstheater, heeft een opvallend zoekertje geplaatst: ze willen teruggekeerde Syriëstrijders strikken voor een theatervoorstelling rond het Lam Gods, een beroemd middeleeuws schilderij. Volgens de kersverse regisseur Milo Rau zijn IS-strijders de moderne versie van de kruisvaarders. Experten zijn het daar niet mee eens en vinden het geen goed idee om (ex-)jihadi een forum te geven.

'Lam Gods' zal dit najaar de eerste NTGent-productie van de nieuwe artistieke directeur Milo Rau zijn. Rau wil het middeleeuwse schilderij van de gebroeders Van Eyck naar eigen zeggen omvormen tot een theaterstuk over de Gentse samenleving van vandaag.

Daarom is medewerkster Annabel Heyse op zoek naar “een reeks uiteenlopende profielen”. Ze zoekt een Adam en een Eva, een Abel en een Kain en Rechtvaardige Rechters.

"Nieuwe kruisvaarders"

En de Ridders van Christus mogen natuurlijk ook niet ontbreken. In het originele schilderij staan die linksonder, tussen de Rechtvaardige Rechters en het Lam Gods zelf. Ze waren een knipoog naar de kruisvaarders van die tijd.

“In onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden", zegt medewerkster Heyse in de kranten van De Persgroep. Ze is op zoek naar "overtuigde gelovigen”: “U vecht voor uw overtuigingen? U hebt gevochten voor IS?"

Op zoek naar “salafisten en jihadi's”

"Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn", probeert Tom De Clercq, persverantwoordelijke van NTGent, de brand te blussen. "Maar als zo'n verhaal in de voorstelling past, sluiten we dat zeker niet uit."

De NTGent was echter expliciet op zoek naar “salafisten en jihadi's”.

"Geen platform bieden"

Arabist en jihadkenner Pieter Van Ostaeyen laat in de kranten van De Persgroep weten dat die zoektocht wellicht moeizaam zal verlopen.

Daarnaast werpt hij ook ethische bedenkingen op: “Ik vraag mij af in hoeverre het verantwoord is om een teruggekeerde strijder zo'n platform te bieden, twee jaar na de aanslagen in Brussel."

Moeilijke zoektocht

"Het is naïef te veronderstellen dat teruggekeerde strijders zich in de kijker willen werken in een toneelstuk dat draait rond een christelijk thema. Bovendien moeten ze samen het podium op met een naakte man en naakte vrouw (Adam en Eva, red.) Dat zie ik geen enkele salafist - laat staan een jihadi - doen. De meeste terugkeerders willen ook absoluut uit de aandacht blijven."

Van Ostaeyen meent wel dat er “een uitzondering” te vinden zal zijn: “Maar zo iemand lijkt me dan gedreven door een drang om te bekeren. De vraag op de site van NTGent lijkt erop te wijzen dat men echt geradicaliseerden zoekt, die willen toelichten waarom ze voor IS gestreden hebben.”

Lees meer