Cover image
Science

Ook in water dat je koopt in flessen zitten microplastics

Niet alleen in kraantjeswater, maar ook in water dat je drinkt uit wegwerpflessen blijken microplastics te zitten. In sommige flessen werd zelfs een concentratie van 10.000 stukjes microplastic gevonden per liter. 

Dat er ook microplastics zitten in het water van wegwerpflessen blijkt uit een analyse van 259 flesjes water van 11 verschillende merken (de bekendste) in negen landen van de State University of New York in Fredonia. Onderzoekers vonden gemiddeld 325 stukjes plastic in een liter van het flessenwater en in 17 flessen vonden ze geen plastic.

Polypropyleen was het meest voorkomende plastic. Het wordt ook gebruikt om de doppen van de flessen te maken. De flessen komen uit de volgende landen: VS, China, Brazilië, India, Indonesië, Mexico, Libanon, Kenia en Thailand.

Sommigen trekken echter de techniek in twijfel die werd gebruikt om het plastic op te sporen en beweren dat het “valse positieve resultaten” oplevert. Professor Andrew Mayes, die de techniek heeft uitgevonden, beweert dat de methode correct is. Microplastics zijn schadelijk voor het lichaam, maar er is nog te weinig onderzoek naar gedaan om het precieze effect te waarnemen. 

Lees meer