Cover image

© EPA

Economie

Italiaanse driesterrenchef opent in Parijs een restaurant voor daklozen en migranten

De Italiaanse driesterrenchef Massimo Bottura heeft donderdag in Parijs het restaurant ‘Refettorio’ geopend in de crypte van de kerk van La Madeleine. De eetgelegenheid is gereserveerd voor de ‘meest kwetsbare mensen’ in onze maatschappij.

Van maandag tot vrijdagavond zullen 5 bedienden er gratis een honderdtal maaltijden aanbieden aan daklozen en migranten. De plek werd op een inspirerende en stimulerende manier gedecoreerd door hedendaagse kunstenaars.

Bottura wil deze mensen 'een moment van waardigheid en respect' aanbieden en zal op regelmatige tijdstippen in de keuken worden bijgestaan door andere gerenommeerde sterrenchefs, waaronder Alain Ducasse, Yannick Alléno en Hélène Darroze.

Geïnteresseerden kunnen zich via een daklozen- of migrantenvereniging laten inschrijven, waarbij hun plek op voorhand wordt gereserveerd en ze niet zoals in soepkeukens moeten aanschuiven. 

Alle maaltijden worden klaargemaakt op basis van onverkochte producten. Op die manier willen de sterrenchefs bijdrage tot het reduceren van de verspilling van etenswaren.

Het concept is niet nieuw. Bottura - wiens restaurant ‘Osteria Francescana’ in Modena in 2016 door de 50 Best werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld - richtte in 2015 de stichting ‘Food for Soul’ op. Die opende in Milaan een eerste ‘refter’ voor minderbedeelden. Andere wereldsteden zoals Rio en Londen volgden. Nu is dus Parijs aan de beurt.

Op de foto onder poseren van links naar rechts de Spaanse chef Ferran Adria, de Amerikaanse Katie Button, Massimo Bottura en de Spanjaard Andoni Aduriz ter gelegenheid van de lancering van de documentaire 'The World's Best Chefs' van Fox International.

© EPA