Cover image

© getty

Politiek

Paradise lost? Mexicaanse drugskartels zijn zich nu aan het nestelen in toeristische hotspots

De Mexicaanse drugskartels zijn zich aan het nestelen in een tot voor kort nog veilig stuk Mexico: de Maya Rivièra met de bij Europese toeristen populaire badplaatsen zoals Cancún en Playa del Carmen. De problemen in de Mexicaanse badsteden weerspiegelen ondertussen die van het hele land, dat vorig jaar zijn meest moorddadige jaar ooit heeft meegemaakt. Er werden maar liefst 29.168 moorden gepleegd, wat neerkomt op een gemiddelde van 79 per dag. En dat in een land waar toerisme een sleutelindustrie is.

Wat ooit de meest toeristische hotspots waren, zijn nu de milieus van vreselijk bendegeweld, zoals Acapulco. Dit was een toeristische bestemming, maar eind vorig jaar werden er nog zes mannen opgehangen waardoor deze buurt gevaarlijk werd. Jammer genoeg verspreiden deze problemen zich over het hele land.

Vorig jaar was het bloederigste ooit. Ruim 29.168 moorden werden toen gepleegd. De toeristische hotspots zijn heel belangrijk in Mexico. Niet alleen voor de armen die werk zoeken, maar ook voor de criminelen zelf. De strategische locaties en de concentratie van kapitaal lokken vooral drugskartels. De regering focust zich dus nu vooral op die gebieden, maar hierdoor verergert het conflict. De kartels vallen op die manier uiteen in kleinere bendes die dan concurreren met elkaar om territorium en handel. 

Lees meer