Cover image

© iStock

Science

Een verkoudheid, kan je die twee keer krijgen of word je immuun?

Als je partner ziek is geweest en ook jij de beestjes al even van je hebt afgezet, vraag je 't je misschien af: kan je dezelfde verkoudheid twee keer krijgen? Het antwoord is dubbel: 50% kans, maar die andere virussen zijn even vervelend!

Je kan inderdaad dezelfde verkoudheid twee keer krijgen, maar in de praktijk haalt dit niet veel uit. Dit werd getest in de jaren vijftig en zestig door vrijwilligers die zich een verkoudheidsvirus lieten toedienen. Een maand na de genezing, kregen ze opnieuw hetzelfde virus. Ongeveer de helft bleef gezond, omdat zij voldoende antistoffen hadden opgebouwd. De andere helft werd weer ziek.  

In de praktijk hangt dit ervan af. Mensen onder hetzelfde dak zouden op hetzelfde moment ziek moeten worden en beter worden. Er bestaan zoveel virussen rondom je, dat de kans klein is dat je hetzelfde virus te pakken krijgt.  

Lees meer