Cover image

© EPA

Politiek

Stembusgang in Rusland: Putin bijna zeker van overwinning

De volgende president van de Russische Federatie, is waarschijnlijk Vladimir Putin. Al toen de eerste Rus nog naar de stembus moest trekken, zeiden de polls dat 70% van Rusland Putin opnieuw in het Kremlin wil. Dat is geen verrassing: Putin zet in op een sterk buitenlands beleid, net bij de tweede verjaardag van de Krim-annexatie vallen de verkiezingen. 

De stembussen met veel versiering staan open voor wel 110 miljoen Russen. Alleen al het decoreren van alle stemlokalen in Moskou kostte het Kremlin al 700.000 euro. President Vladimir Putin zet in op een hoge opkomst, zo kan hij bij een volgende verkiezing zijn positie beter hard maken. Sommige stemlokalen bieden zelfs een gratis kankercheck aan.

Oppositie

De kans dat Poetin opnieuw verkozen wordt is al duidelijk geworden door het feit dat hij de polls, met zijn 70%, al domineert. Het is echter het eerste jaar dat ook personen uit de oppositie als kandidaat voor het presidentschap mogen opkomen. Dat is de reden dat Poetin dit jaar 7 tegenkandidaten die ook voor het presidentschap gaan. 

Lees meer