Cover image

© EPA

Politiek

Stembusgang in Rusland: Putin bijna zeker van overwinning

De volgende president van de Russische Federatie, is waarschijnlijk Vladimir Putin. Al toen de eerste Rus nog naar de stembus moest trekken, zeiden de polls dat 70% van Rusland Putin opnieuw in het Kremlin wil. Dat is geen verrassing: Putin zet in op een sterk buitenlands beleid, net bij de tweede verjaardag van de Krim-annexatie vallen de verkiezingen. 

110 miljoen Russen trekken vandaag naar hevig gedecoreerde stembussen: het Kremlin investeerde al zo'n 700.000 euro in het opfleuren van de stemlokalen in Moskou alleen al. President Vladimir Putin zet in op een hoge opkomst, zo kan hij bij een volgende verkiezing zijn positie beter hard maken. Sommige stemlokalen bieden zelfs een gratis kankercheck aan.

Oppositie

Putin zal zeer waarschijnlijk herverkozen worden, zo'n 70% van de stemmen zou volgens de polls voor hem zijn. Maar het is dit jaar de eerste keer dat ook leden van de oppositie zich mogen kandidaat stellen voor het presidentschap. Daarom heeft Putin dit jaar zeven tegenkandidaten die ook een worp doen naar Moskou.

Maar de Russische president heeft goede punten gescoord bij zijn bevolking. Hij voert een vrij hard buitenlands beleid, kijk bijvoorbeeld naar hoe hij de Krim annexeerde zonder verpinken. Dat heeft hem bij zijn stempubliek behoorlijk populair gemaakt. Nu Putin ook de confrontatie met Groot-Brittannië is aangegaan, door de vergiftiging van een ex-spion op Brits grondgebied, kan de verkiezing voor de president niet beter vallen.

Observatie

Tegelijk moeten 1.500 waarnemers van de Russische Federatie proberen te verzekeren dat de verkiezingen eerlijk verlopen. Dat dat op zijn minst zo lijkt, is ook belangrijk voor Putin zelf. Tenminste, als hij nog een laatste termijn als president van de Russische Federatie wil doorbrengen, en dat zonder al te veel rellen.

In principe is het de laatste keer dat Vladimir opnieuw president kan worden. In 2000 werd hij president, tot in 2008 Dmitri Medvedev de fakkel overnam, met Putin als premier weliswaar. In 2012 werd Vladimir Putin herverkozen. Deze termijn duurt tot 2024, nadien is het in principe over en out. Al is een wetswijziging die die wetgeving omgooit, niet volledig ondenkbaar.

Lees meer