Cover image

© iStock

Economie

Iran Air rekruteert voor het eerst vrouwelijke piloten

Luchtvaartmaatschappij Iran Air gaat voor de eerste keer in de geschiedenis vrouwelijke piloten aanwerven. Dat heeft Farzaneh Sharafbafi, de vrouwelijke chief executive van Iran Air, bevestigd. Elk jaar publiceert de nationale Iraanse maatschappij een oproep met vacatures voor piloten. Opmerkelijk in de nieuwe editie is echter dat ook vrouwelijke kandidaten de kans krijgen om te solliciteren.

In het topmanagement van Iran Air zetelen al vijf vrouwen. Volgens officiële cijfers telt de maatschappij ook 1.780 vrouwelijke medewerkers. Bij toeleveranciers en reisbureaus zouden nog eens bijna vierduizend vrouwen werken. De cockpit van de vliegtuigen was tot nu toe echter aan mannelijke piloten voorbehouden.

Management

“Op dit ogenblik behoort bij Iran Air 16 procent van het vrouwelijk personeel tot het middenkader,” benadrukt Farzaneh Sharafbafi. “Het is voor de maatschappij echter ook belangrijk om met vrouwelijke piloten te kunnen werken.”

De chief executive wees erop dat andere Iraanse maatschappijen al over een aanzienlijk aantal vrouwelijke piloten beschikt.

De kandidaten moeten examens afleggen, waarna ze een opleiding van zes tot acht maanden zullen krijgen in onder meer de regelgeving van de Iran Civil Aviation Organization en de geplogendheden bij Iran Air. Vervolgens zullen de geselecteerden als co-piloot op bepaalde types van vliegtuigen worden ingezet.

Ontwikkeling

Sharafbafi (44) benadrukte verder dat het ontwikkelingsniveau van een land wordt bepaald door het belang dat aan de vrouw in de maatschappij wordt toegewezen. “Vrouwen kunnen een belangrijke rol opnemen in de sociale ontwikkeling en kunnen ook een grote bijdrage leveren bij de uitbouw van sociale rechtvaardigheid van de maatschappij,” merkte ze op. “De huidige wereld hecht groot belang aan de rol van de vrouw in de maatschappij.” Vrouwen hebben in Iran al langer de mogelijkheid om een vliegtuig te besturen, maar tot nu toe hadden ze nooit te toelating gekregen om voor de nationale luchtvaartmaatschappij te vliegen.

Iran benadrukt dat Farzaneh Sharafbafi, die haar huidige functie de voorbije zomer opnam, wereldwijd de eerste vrouwelijke chief executive van een luchtvaartmaatschappij is. Ze was in het land ook de eerste vrouw met een universitair diploma in luchtvaart-technologie. Nadien getuigde dat ze door haar studiekeuze aan de universiteit voor grote ophef had gezorgd. Ook aan haar aanstelling tot chief executive vorig jaar werd nationaal en internationaal heel wat aandacht besteed. In Iran worden vrouwen in het openbare leven nog altijd verplicht een hoofddoek te dragen. Dat geldt ook op vliegtuigen.

Iran Air heeft zijn hoofdzetel in Teheran en vliegt op vijfentwintig binnenlandse bestemmingen, maar ook op tientallen andere steden in Azië en Europa.

Lees meer